Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Objevil se rebel. Při hymně jeden z basketbalistů NBA nepoklekl

Jonathan Isaac z Orlanda nepoklekl foto: Reuters

Restart zámořské NBA se nese ve znamení boje proti rasismu. Na začátku utkáních v prvních dvou dnech všichni hráči, trenéři i rozhodčí poklekli při hymně v tichém protestu, basketbalisté pak oblékli trička s nápisem Black Lives Matter. Tedy všichni až na jednoho. Jonathan Isaac z Orlanda zůstal v dresu svého týmu vzpřímeně stát.
  18:30

Zatímco ostatní kolegové oblečení do černých triček s nápisem Black Lives Matter svorně klečeli s propletenými pažemi, 22letý Afroameričan Isaac v bílém dresu pouze sklonil hlavu.

A celou dobu stál.

Jako jediný ze všech basketbalistů, kteří zasáhli do úvodních osmi duelů NBA po koronavirové pauze.

Důvod?

Jonathan Isaac z Orlanda nepoklekl
Hráči New Orleans a Uthau v rámci vyjádření podpory boje proti rasismu poklekli...

„Nemyslím si, že pokleknutí nebo obléknutí trička je pro mě tou správnou odpovědí,“ vysvětloval Isaac po zápase, v němž jeho Orlando porazilo Brooklyn. „Cítím, že černošské životy i všechny ostatní jsou podporovány Biblí a evangelii,“ dodal silně věřící basketbalista.

„Všichni máme věci, které děláme špatně, a někdy se dostáváme do situace, že ukazujeme prstem, čí špatné je horší nebo více vidět.“

Aby předešel nedorozuměním, o své formě protestu před zápasem informoval spoluhráče. „Znají mě a znají také to, v co věřím, mé rozhodnutí plně respektovali. Pochopili, že to nedělám proto, abych byl populární, pouze jako pokorný služebník Ježíše.“

V dalších zápasech v noci na sobotu při hymně stáli i trenér San Antonia Gregg Popovich a jeho asistentka Becky Hammonová.

„Všichni mají svobodu reagovat způsobem, jakým chtějí,“ uvedl Popovich.

Ostatní kolegové zvolili formu protestu v kleče, kterou jako první do sportovního světa přinesl před čtyřmi lety Colin Kaepernick. Quarterback NFL takto odsoudil násilí páchané na lidech tmavé pleti.

Od té doby se gesto rozšířilo napříč odvětvími a vedení NBA i její hvězdy oceňují, jak prestižní soutěž vysílá z uzavřeného komplexu Walta Disneyho v Orlandu okolnímu světu silné poselství.

„Basketbal byl vždycky víc než jen míč, obroučka, deset lidí na hřišti a rozhodčí. Jde skrz něj šířit spoustu pozitivní energie a lásky,“ prohlásil LeBron James poté, co v noci na pátek dovedl Los Angeles Lakers k vítězství nad městským rivalem Clippers.

„Chceme nechat nohu na plynu. Čelíme spoustě rasismu, sociální nespravedlnosti a policejní brutality, nejen v našem okolí a nejen černí, ale lidi všech barev.“

Za rasovou a sociální rovnost bojují rovněž basketbalistky v ženské WNBA, byť zvolily ještě radikálnější formu protestu. Aktérky prvního klání po restartu soutěže z týmů New Yorku a Seattlu při tónech hymny odešly ze hřiště.

„Nechci poslouchat hymnu a stát při ní. Nechci být ani nikde blízko, protože je směšné, že spravedlnost a svoboda nejsou pro všechny,“ zdůvodnila Layshia Clarendonová z New Yorku.

Už před třemi lety se ke stejnému činu uchýlily hráčky Los Angeles.

A v současnosti hnutí Black Lives Matter rezonuje celým světem.

„Protestujeme a děláme určité věci, aby se něco změnilo,“ vyprávěl Isaac. „A stejně tak já, i když stojím a nenosím tričko, se snažím o to stejné.“

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...