Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Obrat v kauze ruského dopingu? Zástupci WADA se smí vrátit do Moskvy

Sport

  17:13
Moskva / Praha - Zástupci Světové antidopingové agentury WADA se ve středu vrátí do Ruska, aby se pokusili získat požadovaná data z moskevské laboratoře. Oznámil to dnes ruský ministr sportu Pavel Kolobkov s tím, že zbývá vyřešit jen nutné technické detaily.

Grigorij Rodčenkov. foto: ČTK/AP

Rusko mělo zajistit přístup k záznamům o prováděných testech ruských sportovců do silvestrovské půlnoci. Tuto podmínku ale nesplnilo a ruské antidopingové agentuře RUSADA proto nyní hrozí další suspendace.

WADA na začátku nového roku oznámila, že bude situací řešit v následujících týdnech. Nezávislá komise WADA se sejde 14. a 15. ledna v Montrealu, jejím doporučením se pak bude zabývat výkonný výbor WADA. Někteří sportovci ale považují takové průtahy za zbytečné a požadují okamžité obnovení suspendace RUSADA.

Grigorij Rodčenkov.
Grigorij Rodčenkov.

Delegace WADA získala poprvé přístup do moskevské laboratoře na konci listopadu. Na předání dat se ale její zástupci s ruskými úřady nedohodli. Před Vánoci nevyšel ani druhý pokus o získání slibovaných informací. Ruská strana podle WADA trvala na tom, že vybavení delegace ke stažení dat nemělo potřebné certifikáty, vyhovující ruským zákonům.

Informace ze systému LIMS měly přispět k objasnění rozsahu státem podporovaného systematického dopingu v ruském sportu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!