Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Obří tenisová ostuda. Rebel Kyrgios v Šangaji schválně ‚odchodil‘ zápas

Sport

  15:27
ŠANGHAJ - Tři dny poté, co získal titul na turnaji v Tokiu, ukázal australský tenista Nick Kyrgios v Šanghaji svou druhou tvář. Dvanáctý nasazený hráč doslova odchodil duel druhého kola s Němcem Mischou Zverevem a se 110. tenistou žebříčku prohrál za 48 minut 3:6, 1:6.

Nick Kyrgios foto: Reuters

Jednadvacetiletý Kyrgios, jenž je pověstný svými výbuchy vzteku na kurtu, „bojkot“ zápasu vůbec neskrýval. Na Zvereva například poslal slabé první podání o rychlosti 108 km/h a naopak druhý servis napálil téměř dvakrát rychleji (210 km/h).

Talentovaný Australan také po slabém podání ani nečekal na soupeřův return a vydal se směrem k lavičce. Na tu při výměně stran neusedal a rovnou šel na druhou stranu, kde čekal na zahájení hry.

Umpirový rozhodčí Ali Nili Kyrgiose za jeho chování napomínal slovy: „Tohle je profesionální turnaj, tak se chovej jako profesionál.“ Ke konci zápasu čelil Australan zlobě diváků, kteří na něj bučeli a křičeli. „Měj respekt k tenisu,“ zaječel na něj jeden muž z publika, jemuž se od tenisty dostalo odpovědi: „Chceš si to sem jít zkusit?“

Ani po zápase Kyrgios, jenž je s Bernardem Tomicem jedním ze „zlobivých dětí“ australského tenisu, nic neubral ze své buřičské nálady. Zlostně reagoval na dotaz novináře, zda nedluží divákům lepší výkon. „Pokud se jim to nelíbí, tak se na to nemusejí dívat. Ať prostě odejdou. Nic jim nedlužím,“ řekl. Podávat prý nemohl proto, že ho bolela ruka.

Jeho dnešní přemožitel Zverev žertoval, že Kyrgiosova podání mu někdy připomínala servisy jeho přítelkyně. Kritizovat však Australana za malou snahu nechtěl. „Choval by se tak Federer? Asi ne. Ale Kyrgios má prostě kreativní mysl... Je patnáctý, šestnáctý na světě, takže asi něco dělá správně,“ řekl starší bratr talentovaného Alexandra Zvereva.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!