Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Obrovská ostuda pro Česko. Druhý nejlepší tuzemský šachista byl přistižen na záchodě, jak podvádí

Sport

  5:00
štrasburk - Skandál obřích rozměrů v šachovém světě nese bohužel českou stopu. Ve čtvrtek večer byl totiž na turnaji ve Štrasburku přistižen rozhodčími český velmistr Igor Rausis na záchodě s mobilem v ruce. V tu chvíli analyzoval svou probíhající partii.

Igor Rausis si utrhl z ostudy kabát. foto: chessbase.com

Ding Liren nedal Navarovi šanci. Přesvědčivě vyhrál na Šachovém festivalu v Praze i Van Nguyen

Zdálo se to být jako zázrak. Osmapadesátiletý český velmistr s lotyšsko-ukrajinskými kořeny Igor Rausis se dostal v žebříčku FIDE na 40. místo (nyní je na 53. místě) a po Davidu Navarovi je nejlepším českým šachistou.

Rodák z ukrajinského Komunarsku se navíc stal prvním světovým šachistou v historii, který prokázal tak markantní zlepšení výkonnosti po čtyřicátých narozeninách. 

Markantní zlepšení pak prokázal v posledních šesti letech. A to vyvolalo nejen u českých, ale také světových šachistů a expertů podezření, že Rausis podvádí. 

Hrál jako robot, nikdo mu nevěřil

I proto byl už v roce 2017 na popud Šachového svazu České republiky (ŠSČR) prošetřován jak českými rozhodčími, tak těmi z Mezinárodní šachové federace (FIDE).

„Spousta hráčů i expertů o něm říkala, že hraje jako robot. Takové zlepšení v tomto věku bez podvádění je nemyslitelné. Proto jsme podali podnět nejen k FIDE, ale se situací jsme navíc obeznámili i jeho klub - Beskydskou šachovou školu,“ řekl serveru Lidovky.cz předseda ŠSČR Viktor Novotný.

Dlouho však proti Rausisově údajnému podvádění nebyly nalezeny důkazy a tak stoupal žebříčkem FIDE stále výš, nakonec se dostal do jeho elitní čtyřicítky. Ohromil i tím, že je blízko překonání šachisty velmi uznávané hranice ELO 2700 bodů (2694,5 bodu).

Jenže ve čtvrtek večer byl na turnaji ve Štrasburku přistižen na záchodě rozhodčími s mobilem v ruce, jak analyzuje svou probíhající partii. 

Videozáznam byl velice průkazný, Rausis totiž seděl na záchodové míse oblečený, takže o jeho provinění proti šachovým pravidlům nemůže být pochyb.

Podle generálního ředitele mezinárodní federace Emila Sutovského se bude případem zabývat nejen etická komise FIDE, ale také francouzská policie.

Rausis: Naprosto jsem si poničil své jméno

V rozhovoru pro Lidovky.cz Rausis svou vinu přiznal a před šachovou veřejností si sypal popel na hlavu.  

„Bohužel, nemám žádnou zbraň na svou obranu. Ve čtvrtek večer jsem byl záběrem kamery přistižen, jak držím v ruce telefon během rozehrané hry. Nyní zaplatím nejvyšší cenu za porušení šachových pravidel,“ smutnil Rausis.

„Už ve čtvrtek jsem se omluvil pořadatelům, že jsem svým chováním zničil regulérnost jejich turnaje. Podepsal jsem prohlášení, že jsem vinen v plném rozsahu. Samozřejmě také můžu slíbit, že ukončuji kariéru,“ objasnil.

Věděl také, co nyní přijde.

„Vím, že mě teď čeká tvrdý trest. Lituji toho, co jsem udělal. Dostanu nejspíš doživotní trest zákazu činnosti, naprosto jsem si poničil své jméno a zničil jsem také důvěru všech svých kolegů a přátel,“ dodal Rausis.

Předseda svazu: Cítíme zadostiučinění

Informací o prokázání Rausisovy viny byli potěšeni nejen ostatní čeští šachisté, ale i členové vedení českého svazu.

„Podezření na podvádění pana Rausise už jsme měli dlouho, to zlepšení bylo dost nevšední. Dosud byl kontrolován vždy negativně, takže jsme nemohli nic dělat. Teď jsme proto rádi a cítíme zadostiučinění, že se jeho podvod prokázal,“ uvedl předseda ŠSČR Novotný.

Šachista Igor Rausis.

„Víte, špičkoví šachisté jsou naprosto alergičtí na podvody, Rausis jim bral ocenění, peníze, slávu. Dlouho proti němu brojili, ale nemohli jsme nic dělat, neměli jsme žádné důkazy. Takže máme radost, že ho chytili,“ doplnil.

Největším trestem, který český svaz podnikal vůči Rausisovi, dosud bylo, že jej nezařazoval řadu let do reprezentace.

„Nebylo by rozumné, aby reprezentoval, když podezření na něj měli i další čeští reprezentanti. Pana Rausise jsme donutili k tomu, aby podal žádost k FIDE, že chce změnit občanství a reprezentovat jinou zemi,“ uvedl Novotný.

Navíc je rád, že Rausis svým chováním nemůže dál poškozovat český svaz.

„Popravdě jsme nebyli rádi, že pan Rausis má u jména českou vlajku, ale nemohli jsem nic víc dělat, než jej neustále kontrolovat. Měl už delší dobu české občanství kvůli bydlišti ve Varnsdorfu, takže proto získal naše občanství a hrál za Česko,“ zmínil Novotný.

„Pan Rausis nás ale na turnajích nereprezentoval, neměl s námi nic společného, takže si nemyslíme, že tento skandál může nějak český svaz pošpinit. To by musel pošpinit i Lotyšsko i Bangladéš, které dříve reprezentoval,“ dodal Novotný.

Tím poukázal na fakt, že nejstarší hráč světové stovky se stal podezřelým už jen tím, kolik zemí během své kariéry reprezentoval.

Šéf jeho klubu: Hází to na nás špatné světlo

Fakt, že byl Rausis odhalen z podvádění, přičemž vedle prošetřování FIDE dostala podnět k vyšetřování i francouzská policie, velice rozesmutnil šéfa Beskydské šachové školy Petra Zárubu, za níž Rausis dosud hrál na klubové úrovni.

„Pan Rausis se přiznal, že podezření FIDE, respektive její etické komise, se ukázalo jako pravdivé a my jsme jej okamžitě propustili z našeho klubu,“ přiznal Záruba.

Šachista Igor Rausis.
Igor Rausis si utrhl z ostudy kabát.

Přitom právě Záruba dlouho držel nad svým nejlepším hráčem ochrannou ruku, i když věděl, že jej jak český svaz, tak čeští hráči podezírali z dlouhodobého systematického podvádění.

„Ctili jsme presumpci neviny, nebyly proti jeho podvádění žádné důkazy. Dlouho jsme tak čelili nátlaku ze strany českých hráčů i svazových činovníků. Igor byl vyloučen z mnoha důvodů z reprezentace, takže jsme to dál neřešili,“ uvedl Záruba.

„Víte, Igor naším dětem ve škole zařídil účast na řadě mezinárodních turnajů, měl pro nás takový přínos, který se nedal vyčíslit penězi. V tomhle ohledu pro náš klub udělal velkou práci,“ doplnil.

Tím, že se provinil proti šachovým pravidlům, však Zárubu velmi zklamal.

„Hází to na náš klub velice špatné světlo v Česku i zahraničí. Je to velice nepříjemné i z jiného důvodu. Sportovně to je pro nás obrovská ztráta, naprosto stěžejní,“ mrzí ho.

„Igor byl naše jednička, na kterou jsme velmi spoléhali. V Česku za něj náhradu určitě neseženeme a bude pro nás teď velmi složité po tom všem někoho získat ze zahraničí. Je to nenahraditelná ztráta,“ zoufá si Záruba.

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...