Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Očištěný Contador: Ty všechny dopingové nemysly mi zničily pověst

Tour de France

  10:35
MADRID - Španělský cyklista Alberto Contador tvrdí, že navzdory očištění od dopingu utrpěla jeho pověst nenapravitelnou škodu. Trojnásobný vítěz Tour de France přiznal, že měsíce poté, co se dozvěděl o svém pozitivním dopingovém testu na clenbuterol, byly nejhorší v jeho životě. "Pravda je taková, že tohle je dobrý den," řekl Contador v úterním rozhovoru pro televizi Veo7.

Alberto Contador. foto: Reuters

Několik hodin předtím Španělská cyklistická federace oznámila, že ho nepotrestá za dopingový nález na loňské Tour, i když před třemi týdny navrhovala roční distanc. "Na druhou stranu jsou ovšem škody, které utrpěla má pověst, nenapravitelné. S těmi všemi nesmysly, co se o mě říkaly," dodal jeden z nejlepších cyklistů současnosti.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) Contadora suspendovala za pozitivní test 30. září a od té doby osmadvacetiletý Španěl bojoval za očištění svého jména. "Byly to týdny a měsíce, které bych nepřál vůbec nikomu. Museli byste si to prožít, abyste pochopili, jaké to bylo. Byly to bezesné noci, během nichž jsem si trhal vlasy a občas i brečel," přiznal Contador.

Jeden z pěti cyklistů historie, jenž dokázal vyhrát Tour, Giro d'Italia a Vueltu, nakonec uspěl se svým odvoláním a obranou, že se mu zakázaná látka dostala do těla z masa. Zatím si však nemůže být svým osvobozením stoprocentně jistý, protože verdikt španělského svazu může do 30 dnů napadnout UCI a poté bude mít dalších 21 dnů pro případné odvolání Světová antidopingová agentura WADA.

Alberto Contador.

Contador spíše počítá s odvoláním, proto raději zatím nespřádá plány na obhajobu loňského titulu z Tour. Případ se může táhnout minimálně do června, přičemž Tour letos začne 2. července. Svůj prozatímní vrchol sezony tak zatím Španěl vidí v Giru d'Italia, kde by měl být jedním z velkých soupeřů českého cyklisty Romana Kreuzigra.

"Zatím svou sezonu plánuju jen do Gira. Pak uvidím, jaké budou mé další cíle, což bude záležet na tom, co se stane v příštích měsících," dodal. Contador podal odvolání proti ročnímu trestu i přesto, že tím riskoval, že mu při dalším projednávání případu bude distanc zdvojnásoben. "Když jste neudělali nic špatného a vaše svědomí je naprosto čisté, musíte bojovat a doufat, že i oni poznají, že jste nic neprovedl," vysvětlil slavný cyklista, proč šel do rizika.

Nový lídr týmu Saxo Bank odcestoval v úterý večer do Portugalska, kde bude ode dneška obhajovat vítězství z předchozích dvou let na etapovém závodě Kolem Algarve. "Trénoval jsem, ale nejsem ve stejné formě jako minulé roky," přiznal Contador. Clenbuterolová aféra měla ovšem výrazný vliv na jeho dosavadní stravovací návyky. "Jedna věc je jistá - už nikdy nebudu jíst maso," uvedl rodák z města Pinto.

Autor: