Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Od ranařky Kvitové k modelce Wozniacké. Zvládne Kotyza netradiční přestup?

Sport

  14:30
PRAHA - Ode zdi ke zdi. Takovou cestou se nyní vydal David Kotyza. Posledních sedm roků vedl Petru Kvitovou, která hraje suverénně nejagresivnější a nejútočnější tenis na okruhu. Nyní však bude chtít přivést zpátky na výsluní Dánku Caroline Wozniackou, někdejší světovou jedničku, která je naopak známá jako hráčka s nejlepší obranou. Víc než na kurtu však v poslední době slavila úspěchy v roli modelky.

David Kotyza bude místo Kvitové spolupracovat s Wozniackou. Dovede ji také ke grandslamu? foto: Youtube.comReprofoto

Šarapovové mi není vůbec líto. Je to absolutně nesympatický člověk, říká Cibulková

„Já ale Davidovi věřím, podívejte se, co udělal z Petry (Kvitové). Dva vyhrané grandslamy, Turnaj mistrů, 15 vyhraných turnajů, to není zrovna málo,“ řekl Lidovkám.cz Jiří Novák, který stejně jako Kotyza trénuje v Prostějově.

„A taky si nemyslím, že by David přechod mezi rozdílnými styly nezvládl. Nikdo nehraje takový tenis jako Petra, to je spíš rarita. Navíc před Petrou trénoval dvacet jiných tenistů a také to zvládl,“ doplnila někdejší světová pětka.

Podle něj Kotyza, s nímž ukončila Kvitová spolupráci letos v únoru, nebude typickou hru Wozniacké předělávat. Spíš bude pracovat na tom, aby v současnosti až 24. hráčce žebříčku WTA zvýšil sebevědomí.

Caroline Wozniacki pózovala pro Sports Illustrated.
Tenistka Petra Cetkovská po výhře nad Wozniackou.

„Wozniacká tenis umí, chce to jen dodat jí sebevědomí. A k tomu potřebuje David i ona nějaký čas. Samozřejmě pak záleží, jak si s ní sedne a jak ho přijme její otec,“ poukázal Novák na Piotra Wozniackého, který Kotyzu přemluvil, aby jeho dceru vedl.

Spojení Dánky s polskými rodiči, která vyhrála 23 turnajů a 67 týdnů byla světovou jedničkou, a Kotyzy přitom tenisoví experti příliš nevěří. Minimálně nevěří tomu, že by Wozniackou také dovedl ke grandslamu jako Kvitovou.

Kvitová Kotyzu vyhodila. Po trenérovi nyní sáhla hvězdná Wozniacká

Kotyza však věří, že se mu podaří alespoň vylepšit nelichotivou bilanci Wozniacké v této sezoně.

„Považuju za normální v mém věku pracovat, dokud mi síly a schopnosti dovolí. Mám pocit, že výsledky Caroline v současnosti neodpovídají jejím možnostem,“uvedl osmačtyřicetiletý Kotyza.

A štěstí mu popřála i sama Kvitová. „Jsem za něj šťastná. Přeji jim oběma hodně štěstí,“ napsala na twitter Kvitová, která si i bez Kotyzy dala za cíl vyhrát zlato na olympiádě v Riu.

„To je od tebe milé. Ať se daří tobě i tvým fanouškům po celý zbytek sezóny,“ odpověděla ji Wozniacká.