Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Odborníci: Berdych ve finále nezklamal, Nadal byl ale excelentní

US Open

  7:00
LONDÝN/PRAHA - Tenista Tomáš Berdych ve finále Wimbledonu nezklamal. To prohlásil po letošním finále Wimbledonu Jan Kodeš, poslední český vítěz mužské dvouhry na trávě v All England Clubu z roku 1973. Berdych v dnešním finále nedokázal čelit světové jedničce Rafaelu Nadalovi ze Španělska a svůj první zápas o grandslamový titul prohrál bez zisku setu.

Tomáš Berdych - Rafael Nadal (Borg v hledišti). foto: Reuters

"Vzhledem k tomu, že to bylo jeho první grandslamové finále, tak Berdych určitě nikoho nezklamal," řekl Kodeš, který sledoval finále přímo na centrálním dvorci v lóži pro členy All England Clubu, kam patří každý wimbledonský šampion. "I všichni bývalí šampioni v královské lóži říkali, že to byl dobrý zápas, že hrál Tomáš dobře," doplnil Kodeš.

DÁLE ČTĚTE O FINÁLE WIMBLEDONU

Bývalý osmý hráč světa Karel Nováček rovněž ocenil výkon Berdycha v boji o nejslavnější trofej. "Tomáš držel s Nadalem dva sety herně krok a přes porážku je tenhle ročník Wimbledonu skvělý," řekl Nováček. Oba někdejší hráči se shodli, že Berdych narazil na silného protivníka.

"Nadal byl excelentní, výborně běhal a diktoval hru," ocenil Kodeš španělského tenistu. "Španěl hrál zase výborně a v důležitých míčích ovládl situaci zkušenostmi," řekl Nováček. Šanci zápas zdramatizovat měl Berdych v druhém setu. Na jeho začátku nevyužil tři setboly a málem set dotáhl do zkrácené hry. "Škoda, že to nevyšlo, tam se to mohlo zamotat," řekl Kodeš.

Tomáš Berdych - Rafael Nadal.

Pro Berdycha je poslední měsíc nejlepším v kariéře. Nejdříve si zahrál semifinále French Open a nyní finále Wimbledonu. "To mu může dát do další kariéry strašně moc. První grandslamové finále je nejtěžší, jen málokdo ho vyhrává a člověk v něm načerpá zkušenosti," řekl Kodeš, také dvojnásobný vítěz Roland Garros.

"Bezpochyby ho to posune dál," přitakal Nováček, semifinalista US Open 1994. Na wimbledonského vítěze dvouhry mužů čeká český tenis 37 let a bude čekat dál. Jak dlouho? "To já nevím," řekl Kodeš. Třeba už jen rok. Berdych slíbil, že se do Londýna vrátí silnější. "Těžko říci, protože jen do finále se dostat je těžké," řekl Kodeš.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!