Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Odcházím, řekla ruská tyčkařka Isinbajevová a ve 34 letech ukončila kariéru

Sport

  19:33
Rio de Janeiro - Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová ukončila kariéru. Dvojnásobná olympijská šampionka a světová rekordmanka to oznámila při dnešní tiskové konferenci v dějišti olympijských her Riu de Janeiro, kde kvůli dopingovému skandálu v Rusku nesměla startovat. Čtyřiatřicetiletá Isinbajevová byla ve čtvrtek v Riu zvolena do komise sportovců.

Jelena Isinbajevová na tiskové konferenci v brazilském Riu. foto: APČTK

Isinbajevová vyhrála OH v Aténách a Pekingu, před čtyřmi lety byla bronzová. Je také trojnásobnou mistryní světa. „Jsem velmi šťastná, že jsem si splnila své sny. Vyhrála jsem všechny dostupné medaile, všechny dostupné tituly, vyhrála jsem důvěru a lásku všech fanoušků na světě,“ řekla. Zvažuje, zda přijme nabídku stát se šéfkou ruské atletické federace.

Největší úspěchy Jeleny Isinbajevové

Dvojnásobná olympijská vítězka, trojnásobná mistryně světa a čtyřnásobná halová mistryně světa, držitelka světového rekordu - 506 cm (28. srpna 2009, Curych) - OH (2-0-1): 2004 (Atény) a 2008 (Peking) zlato, 2012 (Londýn) bronz - MS (3-0-1): 2005 (Helsinky), 2007 (Ósaka) a 2013 (Moskva) - zlato, 2003 (Paříž) - bronz

Trojnásobná nejlepší atletka světa, která nikdy neměla pozitivní dopingový test, patřila k nejhlasitějším kritikům zákazu startu ruských atletů v Riu, který vynesla mezinárodní federace IAAF. Také dnes se o tom zmínila. „Odpustím jim a Bůh bude jejich soudce,“ poznamenala.

Jelena Isinbajevová na tiskové konferenci v brazilském Riu.
Tlak na Jelenu Isinbajevovou byl drtivý. Radost z triumfu obrovská.

Isinbajevová plánovala loučení už po mistrovství světa na domácí půdě v Moskvě, které se uskutečnilo v roce 2013. Po narození dcery Evy v červnu 2014 se ale vrátila k tréninku a na letošním ruském šampionátu skočila 490 centimetrů. Po účasti na OH v Riu de Janeiro však toužila marně.

Autor: