Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Odchod z Česka je na spadnutí

Sport

  15:31
PRAHA - Zdá se, že po téměř tříletém působení opustí český skok na lyžích odborník na slovo vzatý. Slovinskému kouči Matjaži Zupanovi (41), který v roce 2005 přivedl Roka Benkoviče k titulu mistra světa, patří role muže, jenž v českém B-týmu připravuje skokany pro áčko.

Kam doletí čeští skokané? foto: ČTK

Zdroje LN tvrdí, že již podepsal smlouvu u slovinské reprezentace, ale Zupan v obci Duplje u Kranje kroutí hlavou. "Jasno bude až v pondělí,“ tvrdí.

* LN Šéf skokanského úseku Leoš Škoda se nechal slyšet, že se učíte od rakouského trenéra českého A-týmu Schallerta. Jak vám ta slova zněla?

Četl jsem to a naštvalo mě to. Každý trenér se pořád učí, technika se stále zdokonaluje. Myslím, že jsme se s Richardem učili jeden od druhého. Každý z nás však má svůj systém a svoje metody.

* LN Říká se, že jste mnohem lepší trenér než Schallert. Mrzelo vás možná, že "jen“ chystáte skokany pro něho?

Můj úkol byl připravit závodníky na vyšší úroveň a myslím, že jsme to s Davidem Jiroutkem zvládali dobře. Taky to, když bylo třeba dostat zpátky někoho, komu se v áčku přestalo dařit. Jandu, Hájka, Maturu nebo Sedláka. Je jasné, že bych řadu věcí dělal jinak než Ritchie, ale za A-tým je zodpovědný on, tak trénuje kluky podle svého.

* LN Kdyby vám Škoda nabídl práci u A-týmu, přijal byste?

Schallert má smlouvu do roku 2009. Ale bylo by to zajímavé... Máte dobré skokany, ovšem nemůžu tvrdit, jak by to dopadlo. Ale nepřemýšlel jsem o tom, a nerad bych dělal něco za Schallertovými zády.

* LN Česko chce z mistrovství světa v Liberci 2009 skokanskou medaili. Vede k ní současná cesta?

Získat medaili je vždycky těžké, a nedá se říct, která cesta je lepší. Roman Koudelka už je blízko, v minulé sezoně byl v závodech Světového poháru třikrát čtvrtý. Možné to tedy je. Jen by to chtělo, aby se zlepšilo víc skokanů.

* LN Jaká cesta by tedy k medaili vedla?

To není jednoduché, vždyť stejný cíl sleduje strašná spousta očí. Moje cesta by ale přinesla víc drilu.

* LN Váš krajan Vasja Bajc, který přivedl k medailím Jakuba Jandu, odešel z Česka roztrpčený. Teď přemítáte o odchodu vy -vadí vám něco na českém skoku?

Ale to není stejná situace, já navíc ještě nejsem stoprocentně rozhodnutý. Je pravda, že bych chtěl pracovat doma, byť jsem se u vás cítil dobře. Každá země má svůj systém, a váš systém rozhodně špatný není. Jen by to chtělo víc klubů a víc mladých skokanů. Podobné problémy ale mají i jinde, třeba ve Finsku neexistuje reprezentační B-tým, nejsou peníze. Skokani si platí letenky sami, proto u vás problém nevidím. Cizinec to nikdy nemá jednoduché, ale my k sobě přece máme blízko.

* LN Je ale známo, že ve Slovinsku, skokanské zemi, je na trenéry vyvíjen velký tlak. Říkal jste, že trénovat tam áčko je velmi těžké a tady si od toho tlaku odpočinete. Přesto uvažujete o návratu ke slovinské reprezentaci?

Do tamního svazu přišli lidé, kteří uvažují podobně jako ti za mojí bývalé éry. Mají dlouhodobé cíle, a to je pro mě zajímavé.

* LN Jenže kvůli titulu Roka Benkoviče z roku 2005 se od vás bude hodně očekávat minimálně od veřejnosti. Ani to vám nevadí?

Nějaké cíle si ale dávat musíme. Jen je třeba si ještě ujasnit, které jsou na prvním místě. Kdybych neviděl, že s tou reprezentací můžu něco udělat, nešel bych do toho. Benkovič skončil, ale jsou tam Damjan, Kranjec, Tepeš, Peterka a další.

* LN Budete na práci v Česku vzpomínat v dobrém?

Určitě.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...