130 let
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: ČTK

Odevzdaný Berdych po prohře: Myslet na semifinále je zbytečné

Sport
  •   19:44
PRAHA - Tenista Tomáš Berdych se domnívá, že jeho úvodní zápas na Turnaji mistrů se Srbem Novakem Djokovičem nebyl tak jednoznačný, jak napovídá výsledek dvakrát 3:6. Připustil ale, že při své první účasti na závěrečném turnaji sezony cítil nervozitu, kterou přičetl i malému počtu vítězných utkání v poslední době.

"Kdo ví, kdyby se mi druhou hru podařilo mu vzít podání, tak to po rozpačitým začátku mohlo být úplně jiný," řekl Berdych v narážce na první hru utkání, kterou začal dvojchybou a nakonec ji ztratil.

"Nebyl to takovej výprask...měl jsem nějaké šance, ale nikdy se mi nepodařilo udělat něco navíc, aby on udělal chybu," dodal pětadvacetiletý český tenista. "Šel si pro to, zahrál to dobře. Nějaká šance tam byla, ale od mne tam nebylo nic navíc." Něco navíc však předvedl jeho soupeř. "Věřil si. I při druhém servisu riskoval, není to náhoda. Znám ten pocit, kdy se člověk takhle cítí a věří si. Pak takovéhle míče zahraje," ocenil protivníka Berdych.

Čtěte také

Připustil, že "určitá nervozita tam byla". Kromě toho, že hrál svůj první zápas na Turnaji mistrů, se nevyrovnal s tím, že hned v prvním utkání narazil na těžkého soupeře. "Normálně člověk nehraje od prvního zápasu s Djokovičem nebo s (Rafaelem) Nadalem. Je to určitě nováčkovská daň, kterou člověk musí zaplatit," prohlásil.

Když porazil Djokoviče letos v semifinále Wimbledonu, tak prý nervózní nebyl. "Je to opravdu tím, že člověk má za sebou spoustu zápasů. Ví, co může očekávat, v jakým je rozpoložení, jak se mu daří. Vyhrál tolik zápasů a věří si," řekl.

Toto "sebevědomí z vyhraných zápasů" mu však nyní chybí. "Kdyby Masters byli hned po Wimbledonu, tak by to asi vypadalo jinak, i ten projev na kurtě by byl trochu jinej," dodal Berdych, kterému se v druhé polovině sezony příliš nedařilo. Když má člověk zdravé sebevědomí z vyhraných zápasů, cítí se podle Berdycha jinak a v určitých herních situacích si víc dovolí. "Pro můj styl hry je to důležitý." V hledišti byli i Berdychovi rodiče a jeho partnerka Lucie Šafářová.

Cesta do semifinále vede jen přes vítězství
Tenista ale tvrdí, že na jeho výkon to nemá vliv. "Je to hezký, když se mohou přijet rodiče podívat, ale nijak mě to nesvazuje," řekl Berdych, který si nestačil všimnout, že ho sledoval i bývalý argentinský fotbalista Diego Maradona.

V dalších utkání skupiny Berdycha čekají Nadal a Andy Roddick, které by musel porazit, aby se dostal do semifinále. "Zázraky se ve sportu nedějí. Nebalím to, určitě ne, ale myslet na semifinále je zbytečný. Důležitý je se soustředit na další zápas," prohlásil, ale připustil, že situace se může otočit.

Připomněl svůj vítězný zápas s Rogerem Federerem letos na turnaji v Miami. "Z mečbolu se zápas otočí a pak to může dopadnout jakkoli," dodal Berdych.

Autor: ČTK