130 let

Biatlonistka Jessica Jislová ukazuje před odletem na olympijské hry v Pekingu pozvrzení o očkování. | foto: Michal Turek, MAFRA

První čeští sportovci zamířili do Pekingu, k pozitivně testovaným nikdo nepřibyl

Sport
  •   19:50aktualizováno  20:14
Čtvrteční série testování neodhalila žádný další případ nákazy koronaviru, a tak nic nezabránilo prvnímu letu českých olympioniků do Pekingu. Z letiště Václava Havla ve večerních hodinách zamířilo do dějiště her 69 sportovců a dalších 70 členů výpravy.

Byla to náročná logistická akce, kterou doprovázela přísná bezpečnostní opatření.

Podpisy fanouškům? Ne. Rozhovory s novináři? Také ne. Ke sportovcům měli v letištní hale přístup jen fotografové a odletová tisková konference se konala online.

Český olympijský výbor (ČOV) se snažil udělat maximum pro to, aby se neopakovala situace z letních her v Tokiu a nechvalně proslulého charterového letu.

„Snažíme se minimalizovat riziko, aby sportovci v pořádku odletěli do Pekingu a mohli předvést nejlepší výkony,“ sdělil Alexandr Kliment z tiskového střediska ČOV.

Čeští hokejisté před odletem na olympijské hry.

Proces naloďování začal ve čtvrtečních odpoledních hodinách. K odbavení došlo v pravé částí terminálu jedna, k přepážkám nesměl nikdo další. Letiště dokonce vyhradilo toalety jen pro olympioniky.

„Oproti jiným letům na zimní olympijské hry to bylo úplně jiné. Neletěli jsme z Kbel, ale z Ruzyně, doprovázela nás ochranka, platila opatření. Ale co jsem měl možnost pozorovat, tak všechno probíhalo hladce,“ uvedl Kliment.

Sportovci se do Pekingu vydali Airbusem A330 objednaným u společnosti Korean Air ve večerních hodinách. A speciální opatření obnáší i samotný let.

Vybraný typ letadla za normální situace pojme 267 pasažérů, kvůli dodržení rozestupů však v něm sedí jen 139 lidí (69 sportovců a 70 členů doprovodu).

K dispozici mají detailní pokyny jak se před odletem i během letu chovat, na nichž se podílel i profesor Roman Chlíbek, poradce ministra zdravotnictví.

„A celou cestu mají respirátory FFP3. Sundávají si je jen tehdy, když se stravují. Abychom minimalizovali riziko, stravování probíhá na střídačku,“ dodal Kliment.

Letadlo by mělo v Číně dosednout po páteční dvanácté hodině místního času, v Česku bude tehdy na hodinkách pět hodin ráno. Na letišti členy výpravy čeká další PCR test a poté odjezd do jedné ze tří olympijských vesnic.

„Jak můžu porovnávat Vancouver nebo Soči, tak atmosféra je samozřejmě jiná,“ všímal si Kliment. „Ale bylo znát, že ať jsou sportovci ostražití a snaží se dodržovat opatření, tak atmosféra těšení a očekávání tam byla. Alespoň co se dalo vidět přes roušky.“

Biatlonistka Markéta Davidová.před odletem na olympijské hry v Pekingu.

Na palubě prvního letu se nacházejí i velké naděje jako jsou rychlobruslařka Martina Sáblíková či biatlonisté Markéta Davidová s Michalem Krčmářem. Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká vyrazí do Pekingu 31. ledna.

Kdo zatím termín letu jistý nemá, jsou pozitivně testovaní biatlonista Adam Václavík a hokejistka Natálie Mlýnková. Šest případů nákazy odhalily i testy u mužské hokejové reprezentace, a v prvním letu tak sedí jen sedm hráčů. Další neletí proto, že se ještě účastní klubových soutěží.

Od 30. ledna do 8. února je v plánu dalších osm letů. „Doba je ale turbulentní a vše se může změnit,“ dodal Kliment.

Další lety už nebudou speciálem, ČOV však jedná s ruzyňským letištěm, aby sportovci přišli do co nejmenšího kontaktu s ostatními cestujícími. I pro tyto členy výpravy pochopitelně platí stejný bezpečnostní manuál.

Autor: kou