Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Odsoudit Charvátovou? To by bylo krátkozraké, ani Soukalová nebyla hned skvělá

Sport

  10:00
PRAHA - Měla medailové ambice. Aby ne, vždyť česká ženská biatlonová štafeta za poslední dva ročníky Světového poháru skončila sedmkrát na stupních vítězů a hned čtyřikrát na tom nejvyšším. Jenže stejně jako loni, tak také letos se nepodařilo tyto ambice naplnit. Proč to nevyšlo tentokrát v Oslu?

Lucie Charvátová. foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Je snadné ukázat prstem na vinici neúspěchu.

Ano, tři trestné okruhy Lucie Charvátové vzaly jí i parťačkám Jessice Jislové, Gabriele Soukalové a Veronice Vítkové šanci na medaili. Ano, Charvátová byla letos členkou štafety popáté a popáté musela na trestný okruh, pokaždé po pokažené střelbě vestoje. Odsouzení mladé biatlonistky by bylo pro ni až příliš kruté.

Charvátová po svém selhání nemluvila. Nepochválím ji, řekl kouč Vítek

Charvátová je bývalou lyžařskou specialistkou, kompletní biatlonovou sezonu ve Světovém poháru prožívá poprvé, před tou letošní sesbírala za dva roky pouhé tři starty mezi elitou a ani jednou nebodovala.

Třiadvacetiletá závodnice potřebuje čas, aby dozrála, vyzávodila se a zvládla v těžkém okamžiku svoji hlavu. Ostatně o tom mluvil i reprezentační trenér Zdeněk Vítek, přestože z něj bylo i skrze obrazovku televize cítit velký vztek.

Skvělá Soukalová nestačila, selhání Charvátové a tři okruhy stálo Češky medaili

Je ale dobře, že jak sám poznamenal, Charvátovou ještě několik desítek minut po závodě nepotkal. To, že se ihned po dojezdu svého úseku schovala mimo dosah kohokoliv, je pochopitelné. Ona sama si před závodem věřila, že by prokletí střelby ve stoje mohla zlomit.

Jenže kouzlo okamžiku a velkého úspěchu ji semlely. Pokud ale platí její slova o tom, že se lepší a dokáže zlepšit, pevně věřím, že příště v podobné situaci už neselže. Záleží jen na ni a českém týmu, jak se k jejímu selhání postaví.

Získají medaili, nebo propadnou? Biatlonistky čeká nevyzpytatelná štafeta

Dobrou zprávou pro všechny zúčastněné budiž, že šlo o poslední ženskou štafetu letošní sezony. Je tak spousta času na zlepšení. Tedy až po dokončení šampionátu a případně ještě finále SP v ruském Chanty-Mansijsku.

A hlavně po pořádné dovolené. Tu nyní Charvátová potřebuje ze všeho nejvíce.

Mimochodem, i současná biatlonová hvězda světového formátu – Gabriela Soukalová – svoji první štafetu na MS pokazila, když ke dvěma chybám vleže přidala dva trestné okruhy při stojce. Rok poté v Novém Městě na Moravě byla vedoucí žena letošního Světového poháru pevným stavebním štafetovým kamenem...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.