Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Oklahoma v prvním finále NBA přehrála Miami 105:94

Sport

  9:10
OKLAHOMA CITY - Za titulem v NBA lépe vykročili basketbalisté Oklahomy, kteří porazili Miami ve své hale 105:94. Domácí Thunder se dočkali prvního bodu ve finálové sérii díky zlepšenému výkonu ve druhé půli, se 36 body je dovedl k vítězství Kevin Durant. Série hraná na čtyři výhry pokračuje ve čtvrtek opět na palubovce Oklahomy, která v play off drží domácí neporazitelnost.

Miami - Oklahoma (vlevo James) foto: ČTK

Do bojů o titul přitom lépe vstoupil loňský finalista z Miami. Ve druhé čtvrtině si hráči Heat vypracovali až třináctibodový náskok a ještě v poločase měli k dobru sedm bodů (54:47), ale ve druhé půli se Thunder probudili a nakonec nedali hostům ani šanci na dramatickou koncovku. Samotný Durant v poslední části nastřílel 17 bodů.

"Oklahoma prostě zahrála lépe v poslední čtvrtině. Vyšlo jí více útočných akcí. Příště budeme sebevědomější," prohlásil lídr Miami LeBron James, který si 30 body vytvořil nové osobní maximum ve finálovém zápase při jedenácté účasti. Trojnásobný nejužitečnější hráč ligy ale úvodní minisouboj s nejlepším ligovým střelcem posledních tří sezon Durantem prohrál.

Durant měl 60 procentní úspěšnost

Durant skóroval ze všech možných pozic a střílel s úspěšností 60 procent. K lídrovi Oklahomy se přidal i jeho parťák Russel Westbrook, který nasbíral 27 bodů, 11 asistencí a osm doskoků. Oba ve druhém poločase sami přestříleli celý tým Miami 41:40.

Thunder proto ani nepotřebovali tradiční bodový příspěvek nejlepšího náhradníka NBA Jamese Hardena, který dal pouze pět bodů, ačkoli jeho průměr v play off činí 17 bodů na zápas. Ve druhém poločase Harden ani nedostal tolik minut na hřišti, protože místo něj hrál defenzivní specialista Thabo Sefolosha, který dobře bránil Jamese.

Oklahomě vyšel i tah s nasazením podkošového hráče Nicka Collisona, jenž v poslední čtvrtině hrál místo Kendricka Perkinse a Serge Ibaky.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...