Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Milion za účast ve všech Grand Tours, slibuje Tiňkov cyklistickým hvězdám

Tour de France

  12:14
Tady je milion eur. Můžete si ho rozdělit. Stačí „maličkost“. Nastoupíte v příští sezoně všichni na všech třech podnicích Grand Tour. Tato na první pohled šílená výzva směřuje od Olega Tiňkova, majitele stáje Tinkoff-Saxo, k elitnímu kvartetu cyklistických profesionálů.

Oleg Tiňkov. foto: abc.es

Tiňkov svoji hru o „milionový jackpot“ nabídl čtyřem současným velikánům: Albertu Contadorovi, Vincenzu Nibalimu, Nairu Quintanovi a Chrisi Froomovi. Tedy třem letošním šampionům závodů Grand Tour a loňskému vítězi Tour de France.

Ruský magnát a šéf banky Tinkoff s tímto návrhem vystoupil na pondělní prezentaci Gira d´Italia v Miláně a později jej rozhlásil do světa prostřednictvím Twitteru i stránek cyclingnews.com.

Už dříve nabádal Tiňkov nejlepší jezdce, aby startovali na všech třech Grand Tour, nyní však tuto výzvu poprvé podpořil i značnou finanční částkou. „Každý z těch čtyř si může přilepšit o 250 tisíc eur. To je dobrý nápad,“ tvrdí.

Z jezdců na celkové pořadí naposledy absolvoval všechny tři Grand Tour v jediné sezoně Carlos Sastre v roce 2010 a postupně tehdy skončil 8. na Giru, 20. na Tour a 7. na Vueltě. O čtyři roky dříve byl Španěl při stejném trojboji postupně 43., 3. a 4.

Letos objel tři třítýdenní túry pouze v Beskydech žijící Adam Hansen z Lotta, nikoliv však jako lídr stáje, usilující o popřední příčky v celkové klasifikaci. Australan, který tento trojboj absolvoval dokonce třetí rok po sobě, obsadil na Giru 73. místo, na Tour 64. místo a na Vueltě, kde dokázal vyhrát etapu, mu patřila 63. příčka.

Contador poprvé hovořil o možném útoku na všechny tři tituly z Grand Tour během jediné sezony s výhledem na sezonu 2011, jenže následný dopingový problém tyto úvahy zcela potlačil. Nyní prozatím vyhlásil pro rok 2015 útok na double Giro-Tour. O případném trojboji říká: „Je to můj sen, ale myslím si, že neuskutečnitelný.“

Jeho zaměstnavatel Tiňkov se nicméně nevzdává: „Je sice dobře, že se o Alberto pokusí o double, ale já si myslím, že největší a nejlepší jezdci by měli závodit proti sobě na všech třech Grand Tours,“ řekl pro cyclingnews.com.

Jeho ideu zatím z velkých manažerů stájí podpořil pouze Jonathan Vaughters z Garminu, který na Twitteru reagoval: „V každém úspěšném sportu nejlepší sportovci závodí proti sobě po celý rok, na stejných největších závodech. Souhlasím s Olegem.“

ČTĚTE TAKÉ

Contador si v Miláně pochvaloval itinerář příštího Gira, který mu umožní bojovat o double. „Je to nejsnazší trasa Gira za dlouhá léta,“ doplnil jej Tiňkov. „To je dobré pro nás a pro Albertův pokus o double. Pokud bude mít letošní formu, může vyhrát Giro i Tour.“

Tiňkov v pondělí reagoval ještě na další aktuální téma: cyklistické dopingové případy posledních týdnů a měsíců: „Co je opravdu smutné, je fakt, že všechny poslední případy užití EPO jsou spjaty s ruskými a italskými cyklisty. Jakoby byli svojí mentalitou bratry. Vy idioti, co to děláte?“ psal na Twitter, přičemž mezi ruské jezdce zjevně zahrnul i Kazachy. „Nechápu, jak tito jezdci mohou být tak hloupí. Takhle si zahrávat se současným systémem. Dal bych jim doživotní zákaz.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!