Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Olympiáda bude v Koreji. 'Já favorizoval Mnichov'

Sport

  12:40
PRAHA - Pro Česko by byl výhodnější jiný pořadatel zimních her, ale volba Pchjongčchangu je také zasloužená, tvrdí místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

ilustrační foto foto: ČTK

LN Komu byste přál zimní olympiádu vy?
Favorizoval jsem Mnichov. Byla by to sázka na jistotu. Nelze opominout ani pragmatické hledisko. Pro české sportovce je evropský pořadatel vždy výhodnější. Korea bude z hlediska organizačního i finančního mnohem složitější. Bude třeba otestovat tratě či zvyknout si na časový posun.

LN Dovedl jste si ale představit, že by volba dopadla jinak, když Pchjongčchang dvakrát neúspěšně kandidoval a už při minulé volbě byl favoritem?
Měli největší morální právo na zvolení. Už prohráli těsně s Vancouverem a Soči. Je určitě v pořádku, že se jim to podařilo.

LN Co už se dá říct v sedmiletém předstihu o dějišti zimní olympiády? Dostal jste se nějak do kontaktu s pořadateli?
Funguje tam stálý organizační výbor, který kontaktoval některé evropské země včetně Česka. Každou sezonu tam dělali program pro mladé sportovce. Oslovili kategorii těch, která by za sedm let mohla být v nejlepším sportovním věku.

LN Věříte, že po organizační stránce bude mít olympiáda v Jižní Koreji špičkovou úroveň?
Určitě. Stačí se podívat, jak se jim povedla letní olympiáda v Soulu nebo zimní univerziáda v Muju. Z hlediska atmosféry her je také ideální, že všechny soutěže budou soustředěné v jednom centru. To byl také jeden z faktorů, jímž jednoznačně zaskórovali.

Autor: