130 let

Jan Železný informoval o programu ČT4 na tiskové konferenci. | foto: ČTK

Olympiáda poběží na dvou kanálech

Sport
  •   10:05
Praha - Fanoušci díky ČT4 uvidí sporty, které by se jinak na obrazovku nedostaly.
 Rekordní porce přenosů ze zimní olympiády čeká v únoru české fanoušky. Turínské hry totiž odstartují provoz nového kanálu ČT4, který Česká televize vyčlenila pouze pro sport.

„Startujeme 10. února v devět hodin ráno a během olympiády bude ČT4 Sport vysílat 15 hodin denně,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci Otakar Černý, šéf Redakce sportu České televize.

Současně s programem ČT4 bude olympiáda dominovat i vysílání ČT2. Tento kanál vyhradil sportovnímu svátku celých 24 hodin. „Je to skutečně mimořádná porce,“ řekl Černý.

Až na malé výjimky se ale nabídka obou programů nebude překrývat. „Během olympiády bude ČT4 alternativou k vysílání ČT2,“ objasnil komentátor Robert Záruba. „Koho nebude zajímat hokejový přenos na ČT2, může přepnout na snowboardové závody na ČT4. A kdo zmešká hokejový přímý přenos na ČT2, může se na něj ze záznamu podívat na ČT4.“ Sportovní fanoušci o „svůj“ nový kanál ale nepřijdou ani se skončením olympiády. Program ČT4 bude po turínských hrách vysílat 16 hodin denně - v plánu jsou přenosy z hokejového i fotbalového mistrovství světa nebo grandslamové tenisové turnaje ve Wimbledonu a na Roland Garros.

„Je to krok do budoucnosti,“ myslí si slavný oštěpař Jan Železný, který se stal patronem ČT4. „Fanoušci teď budou mít možnost vidět i menší sporty, které by se jinak na obrazovku nedostaly,“ upozorňuje trojnásobný olympijský vítěz. Kanál ČT4 bude dostupný třemi způsoby. „Je to především digitální zemské vysílání, ale v Česku jsou zatím pokryty jen lokality Praha, Brno a Ostrava,“ upřesnil ředitel techniky na ČT Rudolf Pop. „Diváci si samozřejmě musí pořídit set-top-box.“

Program bude šířen paralelně i satelitní cestou: přístup k ČT4 bude umožněn na přístupových kartách všech koncesionářů, aniž by o něj museli žádat - je potřeba ho jen naladit. A do třetice bude kanál dostupný v kabelových společnostech, které ČT požádají o možnost šíření ČT4 ve svých sítích.

Autoři: Lidové noviny