Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Olympijská forma? Vyjasňuje se. Mezi české medailové naděje patří také hokejisté

Sport

  6:00
PRAHA - Specializovaná společnost Gracenote počítala ještě na začátku ledna s osmi českými cennými kovy z letošní olympiády. Své počty po oficiálním ukončení sezony biatlonistky Gabriely Koukalové upravila na čtyři medaile – tři zlaté a jednu stříbrnou.

Dovede Jandač české hokejisty k medaili? foto: ČTK

Ty by měli v jihokorejském Pchjongčchangu vybojovat rychlobruslařka Martina Sáblíková (dvě zlata na 3000 a 5000 metrů), snowboardistka Ester Ledecká (zlato v paralelním obřím slalomu) a biatlonista Ondřej Moravec (stříbro z individuálního závodu na 20 kilometrů).

Odvážná prognóza, nebo se mohou v Koreji urodit ještě větší české úspěchy? Šéf výpravy Martin Doktor předesílá, že rekordní zisk ze Soči (osm cenných kovů, který by měl doplnit bronz z biatlonové štafety žen) by se nemusel nyní opakovat. On sám český zisk tipovat nechce.

Jak si dosud vedou české olympijské naděje?

Na následujících řádcích se do prognóz ale přece jen pustíme. Vybrali jsme celkem šest největších tuzemských želízek v ohni, která většinou nemohou mít ani menší než medailové ambice.

ESTER LEDECKÁ: obojživelnice válí

Teprve dvaadvacetiletá Ledecká je pro olympiádu v Koreji dlouhodobě jedním z největších želízek v ohni. Vždyť ve Světovém poháru už posbírala dvanáct vítězství, poslední v sobotu v paralelním obřím slalomu. V něm vede celkové hodnocení seriálu a je i úřadující světovou šampionkou.

Ester Ledecká na stupních vítězů.

Včera sice právě tento závod ve slovinské Rogle kvůli lehké chřipce vynechala, její formu by ale nemoc ovlivnit neměla.

„Vzhledem k dalšímu programu – aby se to na ní nepodepsalo mnohem víc – se rozhodla nestartovat. Je to spíš z preventivních důvodů,“ řekl manažer Ledecké Viktor Valta.

Jeho slova by měla dcera zpěváka Janka Ledeckého potvrdit při další zastávce Světového poháru v Bulharsku tento pátek a neděli. V Bansku půjde zároveň o generálku před hrami, kde se česká naděje představí přesně za měsíc, ve čtvrtek 22. února.

Ještě předtím má Ledecká startovat ve vybraných disciplínách sjezdového lyžování, kde se na začátku prosince blýskla sedmým místem ve sjezdu.

EVA SAMKOVÁ: zdravější a ve formě

Jedna ze dvou obhájkyň zlata se sice v průběhu posledních sezon potýká se zraněními, přesto stále dokáže vítězit. Předloni byla ve své disciplíně v celkovém hodnocení Světového poháru druhá, loni jej vyhrála.

Eva Samková, vítězká závodu v německém Erzurumu.

Aktuální forma? Solidní, vždyť při sobotní zastávce SP v tureckém Erzurumu nenašla přemožitelku. A to navzdory osobní tragédii, když se necelých 48 hodin před startem závodu dozvěděla o úmrtí svého otce. „Svoji výhrou ukázala, jak obrovsky silná osobnost v ní dřímá. Skláním se před ní a věřím, že se jí dostane klidu, který teď potřebuje,“ pochválil svoji svěřenkyni kouč Marek Jelínek.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí, kterou celý svět zná také díky namalovanému „závodnímu“ knírku, může otestovat olympijskou formu ještě třikrát. Otázkou je, nakolik její plány ovlivní rodinná tragédie. Pod pěti kruhy se Samková představí v pátek 16. února.

MARTINA SÁBLÍKOVÁ: překoná zdravotní problémy?

Česká olympijská legenda se chystá už na čtvrté hry. Na nich má šanci dostat se ve svém sportu mezi deset nejúspěšnějších závodníků historie. Ve třiceti letech kariéra Sáblíkové vrcholí a především na pětikilometrové trati se od ní čeká zlato. 

Martina Sáblíková (vpravo) na stupních vítězů v německém Erfurtu se svými dvěma přemožitelkami na trati na 3000 metrů.

Aby ne, když je svěřenkyně kouče Petra Nováka na této trati světovou rekordmankou, devětkrát v řadě pak na ní slavila titul mistryně světa.

Tuto sezonu ale rodačku z Nového Města na Moravě trápí zdravotní problémy a její forma zatím stoprocentní není. Včera ale svou rostoucí křivku potvrdila třetím místem v rámci SP na tříkilometrové distanci. V Erfurtu se Sáblíková představila po šestitýdenní závodní pauze, kdy léčila bolavá záda a doháněla tréninkové manko.

„Záda vydržela a musím říct, že jsem celkem překvapená, že jsem to skoro necítila. Byla v pohodě. Škoda rozběhu, ten byl dnes hodně pomalý a nepamatuji si, kdy jsem tak pomalu začala,“ uvedla.

Očekává se, že do startu olympiády formu ještě vylepší. Trojka, kde Sáblíková obhajuje stříbro, se v Koreji pojede 10. února, pětka, na které bude útočit na třetí olympijské zlato v řadě, pak o šest dnů později.

KAROLÍNA ERBANOVÁ: ladí formu pro úspěch

V pátek poprvé pětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí v rámci Světového poháru ovládla trať na 500 metrů, o den později na tento úspěch navázala druhým místem. V neděli pak úspěšnou zastávku v německém Erfurtu, pro rychlobruslaře poslední před olympiádou, završila pátým místem na kilometru.

Karolína Erbanová na své oblíbené pětistovce.

Stejné umístění na této trati vybojovala také v pátek. A Erbanová měla z obou jízd také podobné pocity. „Byly prakticky totožné. Dnes se mi jelo pocitově trochu lépe, ale časově to úplně nedopadlo. Pořád je to takové hledání se na kiláku,“ řekla včera česká závodnice, která závodí za nizozemský tým AfterPay.

Jestliže v Soči mezi okruh favoritek na medaili ještě nepatřila, v Pchjongčchangu už tomu bude jinak. A poslední výsledky to potvrzují, byť v Německu chyběly dvě nejlepší závodnice půlkilometrové trati této sezony, Japonka Nao Kodairová a Korejka Lee I Sang-hwa.

„Na pětistovce je všechno možné. Do Koreje určitě nejedu pro další desátá místa, která jsem vybojovala v Soči. Ale nechci nyní dávat svému umístění na olympiádě nějakou velkou váhu, v minulosti se to neukázalo jako dobrá strategie,“ poznamenala Erbanová po svém pátečním triumfu přesně tři týdny před startem 23. zimní olympiády.

V Koreji je ženský rychlobruslařský kilometr na programu ve středu 14. února. Pětistovka, na které by měla dvojnásobná bronzová medailistka z MS a úřadující mistryně Evropy na této trati útočit na cenný kov, se pojede v neděli 18. února.

VERONIKA VÍTKOVÁ: šestá v celkovém pořadí SP

Jestli bude nějaké město v Česku dvoutýdenní zápolení pod pěti kruhy sledovat opravdu s napětím, pak Vrchlabí. Ze zhruba třináctitisícové „vstupní brány Krkonoš“ vedle Samkové a Erbanové pochází také Veronika Vítková, při absenci Gabriely Koukalové jasná česká biatlonová jednička.

Veronika Vítková po dojezdu v Anterselvě.

Devětadvacetiletá závodnice, která má doma dvě zlata z juniorského mistrovství světa a také dva cenné kovy z toho seniorského (zlato a bronz ze smíšených štafet), je aktuálně šestou ženou Světového poháru. 

Vítková ve čtvrtek v italské Anterselvě vybojovala bronz ve sprintu, kterým navázala na stejná umístění z německých středisek v Oberhofu a Ruhpoldingu. V prvním případě slavila také ve sprintu, ve druhém v závodě s hromadným startem.

Fakt, že byla na bedně ve všech třech lednových zastávkách Světového poháru, naznačuje rostoucí formu, která by měla kulminovat právě v Pchjongčchangu.

Stříbrné olympijské medailistce ze Soči ve smíšené štafetě (Vítková se může se svými parťačkami dočkat i dodatečného bronzu v ženské štafetě) to může zacinkat v jakémkoliv individuálním startu, největší šance ale má ve sprintu, kde jí patří aktuálně druhé místo v hodnocení SP této disciplíny.

„Ve stíhačce předvedla skvělý finiš, celkově je to z její strany před olympiádou výborné,“ pochválil v sobotu Vítkovou reprezentační trenér Ondřej Rybář.

Spokojená je také sama celkově pátá žena SP v sezoně 2014/15. „Zase jsem se nevyvarovala svých jedniček (jednotlivých chyb na střelnici). Na druhou stranu mám z tohoto víkendu dvě umístění v elitní desítce, což je super,“ poznamenala Vítková, která na bronz ze sprintu navázala sedmým místem ve stíhačce.

A třeba se hry povedou i lepšícímu se mužskému parťákovi z reprezentace Ondřeji Moravcovi. Také jeho forma šla v posledních týdnech nahoru.

HOKEJISTÉ: ambice volají po medaili

Česká hokejová reprezentace čeká na olympijskou medaili už od roku 2006, trápí se také na světových šampionátech, kde to naposledy cinklo v roce 2012 (v obou případech bronz). 

Švédsko vs. Česko, Karjala Cup, Lukáš Radil před brankou soupeře.

Proč tedy vkládat do Jandačovy party naděje na úspěch? Odpověď je nasnadě: Protože budou chybět hokejisté z NHL. Právě proto jsou šance evropských zemí větší než na mistrovství světa, kde mohou trenéři všech reprezentací s hráči ze zámoří počítat.

Ač to může znít nabubřele, rázem jsou favority „české“ skupiny v Koreji právě hráči ze srdce Evropy a Švýcaři. Kanadskému výběru se v přípravě na hry dosud povedlo porazit pouze dalšího účastníky této party – domácí Jižní Koreu a těsně také hokejisty ze země helvétského kříže. S Čechy, Rusy, Švédy i Finy na evropské půdě „bezejmenní“ zámořští hráči prohráli. Ještě hůře jsou na tom zatím dle výsledků Američané.

„To, že nebudou hráči z NHL, olympiádu možná trochu vyrovnává, ale je také pravda, že my už na výslunní nepatříme. Atakovat elitní čtyřku bychom ale měli, šance tu je. Na turnaj musíme jet s ambicemi,“ naznačil hlavní reprezentační kouč Josef Jandač.

Jeho svěřenci rozehrají turnaj 15. února proti domácí reprezentaci. Ze skupiny postupují všechny týmy, vítěz se však kvalifikuje přímo do čtvrtfinále.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!