Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Olympijská fotogalerie

Sport

  13:29
TURÍN - S velkým očekáváním vzhlížejí čeští fanoušci k dvacátým zimním olympijským hrám. Sportovní svátek začal velkolepou páteční show. Lidovky.cz přinášejí z olympijských soutěží bohatou fotogalerii.

Turín 2006 - Medailistky závodu běžkyň ve skiatlonu - zleva Neumannová, Šmigunová a Medveďevová. foto: Michal Kamaryt, ČTK

Do Turína a horských oblastí v okolí Sestriere vyrazila největší česká výprava v historii čítající 83 sportovců. "Rekordní je nejen co do kvantity, ale řekl bych, že jsme nikdy neměli tolik želízek v ohni," řekl při lednovém schválení nominace předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

"V minulosti jsme před olympiádou nebyli vyzbrojeni tolika hvězdami jako v současnosti," dodal. Nejúspěšnější byly zatím hry v Grenoblu v roce 1968, z nichž českoslovenští olympionici přivezli jedno zlato, dvě stříbra a bronz. Šéf nynější olympijské mise František Dvořák prohlásil, že by chtěl vidět české sportovce šestkrát na stupních vítězů.

To by v počtu medailí znamenalo vyrovnání rekordních žní z roku 1984, tehdy v Sarajevu však chybělo zlato. "Ambice jsou velké, ale byl bych spokojen se třemi medailemi," tvrdil Jirásek.

K největším medailovým nadějím české výpravy patří hokejisté, úřadující mistři světa, vedeni Jaromírem Jágrem. Trenér Alois Hadamczik poskládal tým z hráčů NHL a brankáře Milana Hniličky jako jediného zástupce extraligy. Češi by rádi zopakovali triumf z Nagana 1998, i když šanci na zlato má více týmů.

"A my jsme jedním z nich. Samozřejmě, že chceme porazit každého. Nejedeme tam jen hrát hokej, ale pokusit se vyhrát," řekl gólman Dominik Hašek, strůjce naganského triumfu.
O úspěchu či neúspěchu na turnaji rozhodne čtvrtfinále.

Před čtyřmi lety v Salt Lake City v něm Češi prohráli 0:1 s Ruskem a museli přijmout až páté místo. "Mohli bychom do toho promluvit, ale uvidíme, nebudu předbíhat. Všichni víme, že hokej na olympiádě a na mistrovství světa, kde rozhoduje jeden zápas, je spíš o náhodě než o tom, kdo je dobrý," řekl Jágr.

Medailovou jistotou se zdá být běžkyně Kateřina Neumannová. Mistryně světa se netají touhou na své poslední olympiádě přidat ke čtyřem medailím i tu zlatou, kterou nemá. "Je to můj sen. Mám natrénováno a dělám vše pro co nejlepší výsledek," uvedla Neumannová.

"Zlato chceme," řekl jasně kouč Stanislav Frühauf. Prakticky celou sezonu se zdálo, že jistou medailovou nadějí bude i skokan Jakub Janda. Vyhrál pět závodů Světového poháru,
který stále vede, a podělil se s Finem Jannem Ahonenem o triumf na Turné čtyř můstků.

Jenomže po MS v letech už není dominantní a navíc na povrch vybublaly napjaté vztahy ve skokanském světě. Neshody vyvrcholily tím, že trenér Vasja Bajc řekl, že po sezoně
asi u týmu skončí a prý údajně hrozil tím, že na olympiádu vůbec neodjede.

Na stupně vítězů si dělá zálusk Nikola Sudová v jízdě v boulích. "Pojedu vabank, buď to vyjde nebo ne. Nemá cenu jet na šesté místo. Bude bedna, nebo skončím dvacátá," řekla vicemistryně světa. Stejně jako loni bronzem na MS by mohla překvapit slalomářka Šárka Záhrobská, běžec na lyžích Lukáš Bauer by rád protrhl medailový půst z velkých akcí a černým koněm se může stát rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Zlato ze Salt Lake City obhajuje akrobatický skokan Aleš Valenta, který podobně jako Neumannová jede na poslední olympiádu. Týden před hrami si lehce poranil koleno, ale stále
může pomýšlet vysoko. Soupeře může překvapit zařazením dvou různých skoků s pěti vruty, což ještě nikdy nikdo neudělal.

"Skáči dobře a vše směřuje k pěti vrutům," uvedl akrobat. Na slavnostním zahájení se vedle řady osobností objeví i prezident Václav Klaus, který je před začátkem soutěží optimistou.

"Všiml jsem si, že máme hodně nadějí, tak snad něco vyjde," řekl v pondělí novinářům v Praze. Klaus bude v Itálii tři dny, pak chce sledovat dění v televizi. K hrdinům olympijských her se může opět zařadit chorvatská lyžařka Janica Kosteličová, která by teoreticky mohla získat medaili v každé z pěti alpských disciplín. Hlavní domácí nadějí je Giorgio Rocca, jenž v této sezoně vyhrál pět ze sedmi slalomů Světového poháru.

Očekává se, že olympiádu ovlivní dlouhé vzdálenosti mezi sportovišti a problémy s dopravou, což se pár dnů před začátkem potvrzovalo. V horských zatáčkách se tvořily kolony, a to ještě nemířili do areálů žádní fanoušci. Navíc řidiči sezvaní z celého Apeninského poloostrova neznali cestu a bloudili.

Téma dopingu je s olympiádou již pevně spjato. Světová antidopingová agentura WADA chce bojovat proti užívání nepovolených látek novými metodami testů i placenými informátory.
K policejním raziím, obvyklým třeba při cyklistickém Giro d'Italia, by v olympijské vesnici dojít nemělo. Testování účastníků bude v kompetenci Mezinárodního olympijského výboru a
WADA.

Přísné italské antidopingové zákony, podle nichž je užívání dopingu trestným činem, ovšem budou platit i po dobu konání her. Fanoušci se mohou těšit na rekordní porci přímých přenosů, záznamů a dalších informací na obrazovce České televize. Veřejnoprávní stanice spustí 10. února, v den zahájení her, vysílání nového kanálu ČT4 Sport, kde se bude dění z Turína objevovat. Stejně jako v minulosti bude olympiáda dominovat programu ČT2.
Autoři: ,