Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Olympijská pochodeň byla ve vesmíru. Vzali ji tam ruští kosmonauti

Sport

  16:35aktualizováno  17:56
ISS (Oběžná dráha) - Ruští kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij si v sobotu během historického výstupu do volného kosmu na oběžné dráze kolem Země předali olympijskou pochodeň.

Ruští kosmonauti Oleg Kotov (vpravo) a Sergej Rjazanskij si předali olympijskou pochodeň během výstupu z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na oběžné dráze kolem Země foto: Reuters

Olympijskou pochodeň vynesla na oběžnou dráhu kosmická loď Sojuz TMA-11M, která se ve čtvrtek úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Pochodeň po celou dobu nebyla zapálená. Uvnitř kosmické lodě a Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) to není možné z bezpečnostních důvodů a ve vakuu by nehořela. Rusko není první zemí, která na oběžnou dráhu v rámci trasy olympijské štafety vynesla pochodeň. Do vesmíru se již tyto symboly her dostaly před olympiádami v Atlantě v roce 1996 a v Sydney v roce 2000.

Dopravily je tam tehdy americké raketoplány. Tentokrát však byla pochodeň poprvé předána v otevřeném kosmu. Kosmická verze štafety byla vybavena jistící karabinou pro případ, že by Kotovovi nebo Rjazanskému pochodeň vyklouzla z ruky a uletěla. V takovém případě by se z ní stal nebezpečný projektil, který by při oblétání planety mohl ISS ohrožovat stejně, jako ji ohrožuje jiné kosmické smetí. Pochodeň je na cestě do ruského města Soči, kde se od 7. do 23. února uskuteční zimní olympijské hry.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!