Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Olympijský hrdina Bolt: Lewis ztratil můj respekt

Sport

  9:33
LONDÝN - Jamajský sprinter Usain Bolt jako první v historii obhájil zlaté olympijské medaile v bězích na 100 a 200 metrů a vstoupil mezi legendy, s jinými slavnými atlety však nechce být srovnáván. Rozhodně ne s Američanem Carlem Lewisem, kterého po čtvrtečním triumfu na hrách v Londýně zkritizoval.

Usain Bolt v zatáčce v závodě na 200 metrů foto: Reuters

"Teď řeknu něco kontroverzního: Carl Lewis ztratil veškerý můj respekt," citovala Bolta agentura AP. "Aby bývalý atlet říkal něco takového o současných sportovcích, je opravdu ubohé. Myslím, že se jen snaží na sebe upozornit, protože už nikoho nezajímá," dodal.

ČTĚTE TAKÉ

Pětadvacetiletý Bolt připomněl, že devítinásobný olympijský šampion Lewis v minulosti zpochybnil jamajský antidopingový systém, který nemá namátkové kontroly. "Mluví jen o dopingu. Opravdu mě to naštvalo," prohlásil Bolt.

V zápětí také odpověděl na dotaz, zda může zaručit, že on a jeho krajané Yohan Blake s Warrenem Weirem, kteří na dvoustovce obsadili druhé a třetí místo, zakázané látky neužívají. "Bez pochyby. Prostě tvrdě trénujeme," řekl Bolt.

Bolta sledovaly na Jamajce tisíce fanoušků

Čtvrteční triumf Usaina Bolta, který jako první sprinter v historii obhájil olympijské zlato na stovce a dvoustovce, sledovaly na rodné Jamajce tisíce fanoušků. Příznivci přenos finále z Londýna sledovali na obřích obrazovkách a když si za Boltem pro stříbro a bronz doběhli jeho krajané Yohan Blake a Warren Weir, nadšeně skandovali "První! Druhý! Třetí!"

Stejně jako předchozí finále závodu na 100 m provázely i druhý Boltův triumf dopravní zácpy, ale ani tentokrát si z nich nikdo kromě policistů nedělal těžkou hlavu. "Jamajko, právě jsi viděla něco naprosto neuvěřitelného," křičel z okénka vozu jeden z řidičů v euforii po hattricku běžců z karibského ostrova.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.