Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Olympijský oheň vyrazil z Pekingu do světa

Sport

  14:35
PEKING - Olympijský oheň, který v neděli dorazil ve speciálním letadle z Řecka do Číny, dnes na slavnostním ceremoniálu v Pekingu zažehl dvě olympijské pochodně. Ty z hlavního města Číny, kde se v srpnu uskuteční olympijské hry, v rámci dosud nevídané akce vyrazily na několikaměsíční "Cestu harmonie": první pochodeň do světa, druhá k nejvyšší hoře světa Mount Everestu.

Čínský prezident zapaluje olympijský oheň. foto: AFP

Olympijský oheň, který v neděli dorazil ve speciálním letadle z Řecka do Číny, dnes na slavnostním ceremoniálu v Pekingu zažehl dvě olympijské pochodně. Ty z hlavního města Číny, kde se v srpnu uskuteční olympijské hry, v rámci dosud nevídané akce vyrazily na několikaměsíční "Cestu harmonie": první pochodeň do světa, druhá k nejvyšší hoře světa Mount Everestu. Slavnostní akt doprovázela silná bezpečnostní opatření, protože se čínské orgány obávaly protestů proti svým silovým zásahům vůči nedávným demonstracím v Tibetu.


Oheň v lucerně přivezl z Řecka na palubě speciálu čínských aerolinií předseda přípravného výboru olympiády Liou Čchi. Na pekingském letišti ho vítaly stovky dětí, mávajících čínskými a olympijskými vlajkami. V centru metropole panovala přísná bezpečnostní opatření, aby slavnost nenarušily žádné protesty podobně jako v Řecku, kde se v neděli protibetští aktivisté
pokusili překazit předání ohně čínským zástupcům. Na největším pekingském náměstí Tchien-an-men, kde se slavnost zažehnutí
pochodně konala, smělo proto jen asi 5000 oficiálně pozvaných hostů. Mimo provoz byla také blízká stanice metra. Čínský prezident Chu Ťin-tchao poté předal pochodeň prvnímu běžci, olympijskému vítězi z Atén a světovému rekordmanovi v běhu na 110 metrů přes překážky Liou Siangovi.


Náměstí Tchien-an-men, kde v roce 1989 čínská armáda krvavě potlačila prodemokratické protesty, bylo podle některých agentur "příznačnou kulisou" pro atmosféru budoucí olympiády. Pod obrovským portrétem komunistického předáka Mao Ce-tunga, umístěným trvale na bráně Nebeského klidu na severním okraji náměstí, vyzvali čínští představitelé "sportovce a přátele z celého světa, aby se zúčastnili velké slavnosti olympijských her", napsala agentura AFP.


Po jednodenní zastávce v Pekingu se pochodeň vydá na pouť dlouhou 137.000 kilometrů. Během ní zavítá do 19 zemí na pěti kontinentech, než 8. srpna při zahajovacím ceremoniálu her zapálí olympijský oheň na hlavním stadionu. První etapa povede již v úterý do Almaty, metropole Kazachstánu, pokračovat pak má do Evropy i Ameriky. Ambiciózní plán vystoupat s olympijským ohněm na nejvyšší horu světa si vynutil oficiální "rozdělení" ohně - zapálení druhé pochodně, která bude dopravena do základního tábora pod Mount Everestem. Odtud ji má zvláštní tým v příhodném počasí, pravděpodobně v první polovině května, vynést na vrchol do nadmořské výšky 8850 metrů a zpět. Návrat první pochodně ze světa se má uskutečnit přes Tibet, kde se oba plameny zase spojí a dorazí do Pekingu. Čínské orgány na tomto schématu trvají nehledě na krvavé protesty v Tibetu proti útlaku, které začaly 10. března a vyžádaly si oficiálně asi 20 mrtvých, podle tibetského exilu však asi 140 mrtvých.


Na podporu svobody Tibetu se dnes konala protestní demonstrace v
australském Sydney. Její účastníci požadovali, aby trasa pochodně přes Tibet byla zrušena, když Čína není ochotna dodržovat v této provincii základní lidská práva. Další protesty jsou připravovány v Londýně, Paříži a San Francisku.

Autor: