Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lotyšský objev přejel i Berdycha a zahraje si semifinále Roland Garros

Roland Garros

  18:57
PAŘÍŽ (od našeho zpravodaje) - Česká stopa ve dvouhře na pařížském grandslamu končí. Rozjetý lotyšský tenista Ernests Gulbis vyřadil ve čtvrtfinále Roland Garros i turnajovou šestku Tomáše Berdycha jasně ve třech setech 3:6, 2:6 a 4:6 a o postup do finále se utká s Novakem Djokovičem ze Srbska.

Tomáš Berdych. foto: Reuters

Jako by se ve čtvrtfinálovém duelu úplně zbořilo všechno, co si Berdych během pařížského turnaje vybudoval. Sebevědomou a téměř bezchybnou hru snad zapomněl někde v šatně.

Důležitý zápas ztratil snadno ve třech setech za dvě hodiny, nic mu nefungovalo. Na antukovém kurtu se většinu času trápil, jeho maximem tak v Paříži zůstává semifinálová účast z roku 2010.

ON-LINE SLEDUJTE ZDE

Gulbis si naopak mezi čtyřmi nejlepšími na grandslamovém turnaji zahraje poprvé v kariéře. Ve 3. kole porazil Radka Štěpánka, pak si vyšlápl na legendárního Švýcara Rogera Federera.

A teď vyřadil také šestého nasazeného Berdycha. Lotyšský drzoun po bouřlivých letech míří do elitní světové desítky. V boji o finále Gulbis vyzve Novaka Djokoviče ze Srbska, který rovněž ve třech setech vyřadil Kanaďana Raonice.

Djokovič touží triumfem na Roland Garros završit kariérní grandslam. Pohár mušketýrů je totiž jediný, který Srbovi ve sbírce titulů chybí.

Berdychovi vůbec nefungoval servis

Už začátek nebyl pro Berdychovy fanoušky příjemný. Za osm minut český tenista prohrával s Gulbisem 0:3! Nedařil se mu servis, hra od základní čáry, podle představ nelétaly ani jindy smrtící forhendy.

Kdo ví, jak by dopadl celý zápas, kdyby lotyšský protivník předváděl tak skvělou hru jako v minulých zápasech. K výhře mu bohužel stačil poloviční výkon. Takhle 28letý Čech mohl alespoň upravit výsledek prvního setu a zmírnit hrozící debakl.

Povedeným lobem Lotyš sice sebral Berdychovi podruhé servis, ale pak si vlastní podání celkem snadno prohrál. Za stavu 3:5 však turnajová osmnáctka esem odpálila brejkbol a po dalším dobrém servisu Gulbis dotáhl první sadu do vítězného konce.

Druhý set se příliš nelišil. Berdychův výkon - hlavně na podání - byl zoufalý. Pouze padesát procent prvních servisů z rakety českého hráče letělo do kurtu! Tahle statistika mimochodem vydržela celý zápas.

Tři esa dokáže jindy Bedych vyprodukovat v jednom setu, teď je měl v celém utkání. Celkem zaznamenal Berdych jenom 17 vítězných míčů, z toho deset v první dvou sadách. To jsou mizerná čísla.

Lotyšský tenista Ernests Gulbis v zápase proti Tomáši Berdychovi.

Gulbis opět sebral soupeři snadno servis hned při první příležitosti, Berdychův zmar vyvrcholil v pátém gamu druhé setu, kdy dvojchybou nabídl lotyšskému soupeři další brejk.

Snížení čistou hrou na 2:5 bylo jen velmi slabou útěchou pro rodáka z Valašského Meziříčí. Když Gulbis dával míčky se štěstím přímo na čáru, Berdych se pouze ironicky usmíval.

Ve třetím setu Berdych opticky vyrovnal hru. Jenže do třetice honil ztrátu brejku. Marně. Gulbis mu brejkbol nedaroval, za stavu 5:3 si vypracoval první brejkbol, ale utkání ukončil až při vlastním servisu. Berdych trefil pásku a končí.

I přes rozpačitý dojem ze čtvrtfinálového zápasu může být Berdych s letošním působením na Roland Garros vcelku spokojený. Po loňském výpadku v 1. kole se na neoblíbeném povrchu dostal podruhé v kariéře mezi nejlepší osmičku.

Postup do semifinále vydřely Šarapovová a Bouchardová

S očekávaným postupem do semifinále ženské dvouhry měla velké problémy ruská tenistka Maria Šarapovová. S překvapením tohoto turnaje, Španělkou Garbine Muguruzaovou, se přetahovala ve třech setech přes dvě hodiny. Nakonec šampionka z roku 2012 a loňská finalistka přeci jen prošla přes přemožitelku Sereny Willimasové dál.

Ale opravdu měla namále. Vždyť Muguruzaovou po hladce vyhraném první setu ve druhé sadě dělil jediný game od prvního semifinále grandslamového turnaje v kariéře. Jenže Šarapovová od stavu 4:5 získala i s jedním brejkem tři hry v řadě a vyrovnala na 1:1 na sety.

Úvod rozhodujícího setu byl napínavý, Šarapovová vydolovala podání soupeřky, ujala se vedení 2:1 a pak už španělské soupeřce nenechala ani bod. Šarapovová si počtvrté za sebou v Paříži zahraje semifinále. Její soupeřkou bude Eugenie Bouchardová.

Na kurtu Suzanne Lenglenové se odehrávalo ještě větší drama a utkání bylo o něco delší. Diváci si museli připadat jako na podivné tenisové houpačce.

Maria Šarapovová slaví postup

V prvním setu Suarézová ztratila vedení 5:2, Bouchardová svou agresivní hru zpřesnila a otočila na 6:5, ale zisk první sady potvrdila až v tie-breaku.

Ve druhé sadě byl opět stav 5:2 pro Španělku...

Tentokrát však Suarézová nezaváhala a srovnala stav. Dobře se bránila útokům 20leté Kanaďanky a sama v pravou chvíli přešla do útoku. Výpadku Bouchardové využila Suarézová také na startu třetího setu.

Když 24letá Španělka zvýšila díky brejku na 4:1, zdálo se být všechno jasné. Jenže Bouchardová pak třemi čistými hrami soupeřku opět dotáhla! Pak zachovala klid při vlastním servisu a po dalším "ukradnutém" podání se dostala do výhody.

Nakonec Bouchardová po velkém boji - aby to zapadlo do průběhu celého zápasu - proměnila třetí mečbol. Mladá Kanaďanka si tak zahraje podruhé v řadě grandslamové semifinále.

Roland Garros 2014

MUŽI

Dvouhra - čtvrtfinále:

Gulbis (18-Lot.) - Berdych ) 6:3, 6:2, 6:4

Djokovič (2-Srb.) - Raonic (8-Kan.) 7:5, 7:6 (7:5), 6:4.

ŽENY:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Šarapovová (7-Rus.) - Muguruzaová (Šp.) 1:6, 7:5, 6:1

Bouchardová (18-Kan.) - Suárezová (14-Šp.) 7:6 (7:4), 2:6, 7:5.

Juniorky:

Dvouhra - 3. kolo:

Vondroušová - Bellisová (2-USA) 6:0, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:

Heinová, Komardinová (Rus.) - Boulterová, Jorovičová (3-Brit./Srb.) 1:6, 6:3, 10:6

Autor: