130 let

Ilustrační snímek | foto: Reprofoto

Doporučujeme

Žen na olympiádě přibývá. V Londýně padne rekord

Sport
  •   12:57
PRAHA - Zakladatel moderního olympismu Pierre de Coubertin by se nestačil divit. Do dění na hrách v Londýně se od příštího týdne zapojí 4862 sportovkyň. To je nový rekord a zcela odlišné číslo než při první novodobé olympiádě v Aténách před 116 lety. Tehdy ženy žádné medaile nedostaly – protože ani nemohly.

Francouzský aristokrat Coubertin vnímal sportovní zápolení pod pěti kruhy jako ryze mužskou záležitost a zástupkyně opačného pohlaví pro něj byly na sportovišti podle jeho tehdejších vyjádření „tvorem nežádoucím“. V tomto ohledu se držel řeckých tradic, v antických dobách totiž ženy neměly přístup ani do hlediště údajně kvůli tomu, že tehdejší závodníci soupeřili nazí.

Od konce 19. století postupovala ženská emancipace při nejvýznamnější sportovní události na světě od úplné diskriminace k současnému stavu bez jakýchkoliv omezení.

Čtěte také

V Londýně půjde možná o poslední olympiádu, na níž budou ženy mezi startujícími v menšině – jejich podíl se dnes pohybuje lehce nad hranicí 46 procent. Významný milník hlásí i nejúspěšnější země v historii letních olympiád. V týmu USA letos najdete poprvé víc žen než mužů (269:261).

A výjimečných momentů je mnohem víc. Vůbec prvně v historii letos nevyškrtla žádná z 204 účastnických zemí závodnice ze startovní listiny kvůli náboženským či kulturním důvodům.

Obrázek zvětšíte kliknutím

Zastoupení žen má v současnosti zcela jinou úroveň než na minulých olympiádách. V roce 1996 dorazilo do Atlanty ještě 26 výprav bez sportovkyň, do her v Los Angeles 1984 nebyl v programu ani maraton žen, až do začátku šedesátých let nesměly ženy běhat na delších než dvousetmetrových tratích.

Zcela jiná situace ještě panuje na funkcionářském poli. Tady je mužská nadvláda stále jednoznačná. Jen čtyři procenta zemí mají v čele svých olympijských výborů ženu. Na první nástupkyni barona Coubertina v čele MOV si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Autor: Petr Adam