Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Originální olympijská pochodeň zavítala do Prahy

Sport

  12:56
PRAHA - Jedna ze tří originálních olympijských pochodní, které se při olympijské štafetě pohybovaly po Evropě, zavítala do Prahy.

Olympijská pochodeň foto: AFP

Symbol her v Pekingu dnes novinářům představili funkcionáři Českého olympijského výboru (ČOV). "Ale kde byla v akci, to netušíme, protože pochodně se mění," řekl Jan Solař, marketingový ředitel designerské firmy Lenovo, která se na výrobě pochodně podílela. Z českých sportovců měl právo ji nést pouze volejbalista Jiří Novák, který hraje v italské lize.

Pochodeň je vytvořena z lakované slitiny hliníku a hořčíku a při délce 72 centimetrů váží jeden kilogram. Umělecké dílo propojuje moderní design s čínskou symbolikou. Tématem designerského návrhu je oblak, který představuje východní tradici, hlavní inspirací se pak stal tvar tradičního čínského svitku papíru.

Pochodeň byla zapálena v březnu v řecké Olympii a štafetu provázela řada nepokojů a protibetských demonstrací. Organizátoři pochodeň vynesli také na nejvyšší horu světa Mount Everest a aktuálně se štafeta pohybuje po Číně. V Pekingu bude olympijský oheň zapálen 8. srpna.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...