Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ósakaová na protest proti rasismu odstoupila z turnaje v New Yorku, do finále prošla bez boje Mertensová

Naomi Ósakaová v zápase s Coco Gauffovou. foto: Reuters

New York - Japonská tenistka Naomi Ósakaová na protest proti rasismu a sociální nespravedlnosti odstoupila z turnaje v New Yorku. Do finále místo dvojnásobné grandslamové vítězky prošla bez boje její semifinálová soupeřka Elise Mertensová z Belgie.
  10:11

Ósakaová se k odstoupení rozhodla po nedělním incidentu, při kterém policie ve městě Kenosha zranila devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea. „Jsem sice sportovec, ale především jsem černá žena,“ napsala na sociálních sítích dvaadvacetiletá Ósakaová, jejíž matka je z Japonska a otec z Haiti.

„Cítím, že jsou tady důležitější věci než tenis, které je potřeba okamžitě řešit,“ přidala Ósakaová, která se v New Yorku chystala na blížící se US Open. „Ale nečekám, že by odstoupení mojí formu nějak zásadně ovlivnilo,“ prohlásila předloňská vítězka amerického grandslamu.

Naomi Ósakaová v zápase s Coco Gauffovou.
Naomi Ósakaová se loučí s Australian Open.

„Nicméně jestli se mi díky tomu podaří zahájit debatu ve sportu převážně pro bílé, tak je to krok správným směrem,“ uvedla Ósakaová. „Z pokračující genocidy černochů z rukou policie už je mi ale na zvracení,“ prohlásila bývalá světová jednička, které v aktuálním pořadí WTA patří desátá příčka.

K protestu Ósakaové se přidali také pořadatelé turnaje v New Yorku a odložili semifinálové zápasy na pátek, který měl původně být posledním hracím dnem. Odložením utkání se rozhodly protestovat také zámořské soutěže NBA, WNBA, MLB nebo fotbalová MLS. Formu protestu zvažuje také NHL.

Autor: