Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Muchová do finále Australian Open nepostoupila. Odvrátila čtyři mečboly, na pátý už nestačila

Karolína Muchová foto: ČTK

Melbourne - Tenistka Karolína Muchová na své první grandslamové finále nedosáhla. Česká hráčka podlehla v semifinále Australian Open Jennifer Bradyové po setech 4:6, 6:3 a 4:6. Američanka v sobotním finále vyzve Japonku Naomi Ósakaovou, která přehrála 6:3 a 6:4 Serenu Williamsovou z USA.
  7:25aktualizováno  8:34

Muchová si díky účasti v semifinále připsala nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. Čtyřiadvacetiletá olomoucká rodačka dosud došla nejdále předloni do čtvrtfinále Wimbledonu. Za vystoupení v Melbourne získala 850 tisíc australských dolarů (14 milionů korun) a v žebříčku se posune na 22. místo, o jednu příčku za své dosavadní maximum.

„Asi potřebuju nějaký čas, abych to zpracovala, z dneška jsem samozřejmě smutná. Ale výsledek je super, semifinále grandslamu jsem uhrála poprvé v životě. Porazila jsem tu hodně kvalitních hráček a můžu si z toho odnést dost pozitivních věcí,“ řekla Muchová Radiožurnálu.

Loučení Karolíny Muchové.
Gratulace Williamsové své přemožitelce.

Bradyová nastoupila do utkání ostře a tvrdými ranami získala vedení 2:0, ale Muchová si tentokrát soupeřku nenechala odskočit a srovnala na 2:2. První set rozhodla slabší chvilka české tenistky v koncovce a dvojchyba při setbolu Američanky.

Do druhé sady nastoupila rázně Muchová a brejk z první hry jí stačil, aby si vynutila rozhodující dějství. Hrála mnohem jistěji a při svém podání v setu ztratila jen jeden fiftýn. Američanka se totiž trápila na returnu i ve výměnách.

I v úvodu třetího setu působila Muchová jistěji, ale nevyšla jí třetí hra. Udělala několik nevynucených chyb a přišla o podání. Bradyová zůstala při svém podání pevná a drama několik stovek diváků v hledišti vidělo až v posledním gamu utkání.

Při druhém mečbolu už se Bradyová radovala z postupu, ale míček skončil těsně v autu, což ukázalo video a Muchová zvedla ruce k nebi. Rozhozená Američanka udělala poté chybu a nabídla soupeřce brejkbol, ale Muchová netrefila return.

Následoval druhý brejkbol a další zkažený míč. I jinak klidná Muchová ukázala emoce a zakřičela si. Při třetím mečbolu napálila perfektní return na čáru, jenže neproměnila další brejkbol. Dál střídala slabší moment se skvělým, odvrátila čtvrtý mečbol odvážně na síti, ale při pátém poslala míček do autu a prohrála.

„Trvalo to déle, než jsem si přála. Bylo tam hodně fiftýnů navíc. Byla jsem prostě nervózní, necítila nohy a ruce se mi třásly. Jen jsem doufala, že ona to zkazí,“ uvedla Bradyová, kterou čeká první finále na grandslamu.

„Chtělo to lépe chytit začátek utkání. Na konci to bylo takové na poslední chvíli, ale i tak jsem měla šance to ještě otočit. Bohužel jsem v závěru nehrála nejlépe, to mě trochu mrzí,“ řekla Muchová

Motala se mi hlava, tak mě zchladili ledem. Teď musím vytáhnout svůj nejlepší tenis, ví Muchová

Poslední českou finalistkou v Melbourne byla Petra Kvitová, která předloni podlehla v boji o titul Ósakaové. Turnaj z českých rodaček dvakrát ovládla Hana Mandlíková (1980 a 1987). Martina Navrátilová uspěla třikrát, ale už jako Američanka.

Třiadvacetiletá Ósakaová překazila Williamsové útok na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnala rekord Australanky Margaret Courtové.

„Měla jsem tolik šancí. Udělala jsem tolik chyb, zbytečných chyb,“ řekla po utkání devětatřicetiletá Williamsová. „Nevím, jsem zničená,“ hlesla na otázku, jestli neměla svůj den a v slzách opustila tiskovou konferenci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!