Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Oslabená Slavia uhrála v Liberci bod

Sport

  19:44
LIBEREC - Remízu 1:1 vybojovali fotbalisté Slavie na hřišti Liberce v dohrávaném zápase 11. kola první ligy. Od 27. minuty hráli hosté bez vyloučeného Krajčíka. O osm minut později je dostal do vedení Dřížďal, až v závěru potom vyrovnal Papoušek. Slavia si tak udržela v čele tabulky tříbodový náskok před Teplicemi.

Brankář Slavie Michal Vorel dostává gól od Liberce. foto: ČTK

Deset slávistických hráčů, kteří nastoupili v pohárovém zápasu proti Líšni, dnes přišlo o 50.000 korun. Podmínkou pro odpuštění pokuty totiž byly čtyři ligové výhry za sebou.

Hostující trenér Karel Jarolím vedle absence pětice zraněných udělal v sestavě i dvě nečekané změny. Jen na lavičku náhradníků posadil Vaniaka s Tavaresem, tedy hráče, kteří byli dosud tahouny úspěšného podzimu Slavie. Do branky se tak poprvé v letošním ligovém ročníku dostal Vorel a v záloze nastoupil reprezentant celku do 21 let Gebre Selassie.

Slavia hrála hodinu v deseti
Oba týmy začaly ofenzivně. Ve třetí minutě vyslal z dálky přízemní střelu na domácí branku Kalivoda a gólman Zlámal se musel pořádně natáhnout, aby míč kryl. Na druhé straně se do velké šance o tři minuty později dostal Petrouš: po rohu prošel míč až k němu, ale zcela volný bývalý slávista z pěti metrů vysoko přestřelil. Vzápětí Hodúr jen těsně nedosáhl na centrovaný míč z levé strany.

Po čtvrthodině začal domácí tlak ochabovat a po přetaženém Šenkeříkově centru z pravého křídla hlavičkoval u vzdálenější tyče Pudil, ale liberecký gólman Zlámal míč kryl. Důležitý moment přišel v 27. minutě: po souboji Krajčíka s Nezmarem domácí útočník upadl, rozhodčí ukázal slovenskému reprezentantovi druhou žlutou kartu a Slavii čekalo přes hodinu hraní v deseti.

Kouč Jarolím na to zareagoval stažením Šenkeříka a místo něj poslal na trávník defenzivního Tavarese. Gól ale záhy padl do domácí branky. V 35. minutě po Kalivodově trestném kopu od postranní čáry usměrnil míč za Zlámalova záda Dřížďal a ve svém devátém ligovém zápase tak mohl slavit první branku.

Slavia byla dál aktivní a na jejím výkonu vůbec nebylo vidět, že hraje oslabená. Ještě do přestávky mohla i zvýšit: po rohovém kopu propadl míč shlukem hráčů a Zlámal jej vyrazil jen reflexivně nohou.

Po přestávce domácí začali náporem, ale pozorně bránící Slavia je do vážnější šance nepustila a sama trpělivě čekala na rychlý brejk. V 52. minutě po dlouhém pasu Vlček obešel Šinglára, ale Zlámal mu stačil v poslední chvíli sebrat míč z nohy. Hostující gólman Vorel měl nejvíce práce při dalekonosné střele Hodúra, ale stačil ji vytlačit na roh.

Tlak domácích s přibývajícími minutami sílil a hosté se jen bránili. V 70. minutě se Dort ve slávistické šestnáctce neprosadil mezi dvěma protihráči, upadl a Liberečtí se dožadovali penalty; rozhodčí ale nechal ve hře pokračovat. O minutu později Frejlachovu přesnou střelu z dvaceti metrů vyrazil slávistický gólman Vorel na roh.

Třináct minut před koncem se po teči jednoho ze slávistických obránců ocitl Nezmar sám před Vorlem, ale ten v pádu stačil zachránit. Vzápětí však fauloval těsně za vápnem Švec a Papouškův trestný kop z 18 metrů skončil po teči za zády bezmocného Vorla.

V závěru po povedené kombinační akci hostů centroval Vlček z pravého křídla před branku, ale před nabíhajícím Pudilem v posledním okamžiku zasáhl Košťál. Krátce nato po Švecově centru tečoval míč Košťál a brankář Zlámal měl co dělat, aby situaci vyřešil. Dvě minuty před koncem měl výhru na kopačce liberecký Dohnálek, střelou z třinácti metrů sice Vorla překonal, ale míč skončil na břevně.

Výsledek:
Slovan Liberec - Slavia Praha 1:1 (0:1)

Branky: 78. Papoušek - 35. Dřížďal. Rozhodčí: Jech - Wilczek, Dobrovolný. ŽK: Krajčík, Šenkeřík, Švec, Dřížďal (všichni Slavia). ČK: 27. Krajčík. Diváci: 6671.

Sestavy:
Liberec:
Zlámal - Šinglár, Košťál, Polák (59. Dohnálek), Petrouš (67. Janů) - Frejlach, Bílek, Hodúr, Papoušek - Dort, Nezmar. Trenér: Škorpil.
Slavia: Vorel - Krajčík, Suchý, Hubáček, Dřížďal - Kalivoda (63. Gaúcho), Gebre Selassie, Švec, Pudil - Šenkeřík (31. Tavares), Vlček (89. Jablonský). Trenér: Jarolím.

Autor: