Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mimo hru o olympiádu jsou Kvitová i Vondroušová. Do Tokia totiž můžou ve dvouhře jen čtyři Češky

Sport

  8:00
PRAHA - České tenistky jsou v současnosti nejlepší, což potvrzují v letošní sezoně dvě účasti ve finále grandslamových turnajů (Petra Kvitová a Markéta Vondroušová) a jedno semifinále (Barbora Strýcová). Problém je však v tom, že na olympijských hrách v Tokiu si příští rok zahrají ve dvouhře jen čtyři české ženy, přitom adeptek je minimálně osm.

Zahraje si Petra Kvitová na olympiádě v Tokiu? foto: ČTK/AP

Bouzková vzala v semifinále Sereně Williamsové set. Na první finále nedosáhla

Barbora Strýcová, Karolína Plíšková, Marie Bouzková a Karolína Muchová. To je zatím česká čtveřice, která by si účast v Tokiu zajistila.

Naopak Kvitová s Vondroušovou jsou pod čarou účasti na olympiádě. Jak je to možné, když si obě letos zahrály finále grandslamu?

Jde totiž o to, že se počítají výsledky z turnajů WTA jen od 8. června 2019 (do 8. června 2020), takže se finálové účasti z letošního Australian Open, resp. French Open do bojů o Tokio nepočítají.

Wimbledon - semifinále Strýcová vs. Williamsová: emoce české hráčky.
Markéta Vondroušová po finálovém utkání

Jenže pak je tu ještě jedno klíčové kritérium. Kdo by chtěl hrát za rok v srpnu na olympiádě, musí splnit podmínku účastí ve Fed Cupu. 

Konkrétně minimálně dvou účastí v týmové soutěži v letech 2016 až 2020, přičemž jedna z nich se musí uskutečnit buď v roce 2019 nebo 2020.

A to je problém v případě dosavadní lídryně žebříčku Strýcové, která po loňském triumfu ve Fed Cupu ohlásila konec kariéry. 

Pokud by tedy chtěla v Tokiu hrát, musí své rozhodnutí ukončení reprezentační kariéry přehodnotit. 

Současný žebříček účasti na hrách v Tokiu:

1.Barbora Strýcová966
2.Karolína Plíšková955
3.Marie Bouzková627
4.Karolína Muchová431
5.Petra Kvitová240
6.Kristýna Plíšková172
7.Kateřina Siniaková134
8.Markéta Vondroušová40
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...