Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Mimo hru o olympiádu jsou Kvitová i Vondroušová. Do Tokia totiž můžou ve dvouhře jen čtyři Češky

Sport

  8:00
PRAHA - České tenistky jsou v současnosti nejlepší, což potvrzují v letošní sezoně dvě účasti ve finále grandslamových turnajů (Petra Kvitová a Markéta Vondroušová) a jedno semifinále (Barbora Strýcová). Problém je však v tom, že na olympijských hrách v Tokiu si příští rok zahrají ve dvouhře jen čtyři české ženy, přitom adeptek je minimálně osm.

Zahraje si Petra Kvitová na olympiádě v Tokiu? foto: ČTK/AP

Bouzková vzala v semifinále Sereně Williamsové set. Na první finále nedosáhla

Barbora Strýcová, Karolína Plíšková, Marie Bouzková a Karolína Muchová. To je zatím česká čtveřice, která by si účast v Tokiu zajistila.

Naopak Kvitová s Vondroušovou jsou pod čarou účasti na olympiádě. Jak je to možné, když si obě letos zahrály finále grandslamu?

Jde totiž o to, že se počítají výsledky z turnajů WTA jen od 8. června 2019 (do 8. června 2020), takže se finálové účasti z letošního Australian Open, resp. French Open do bojů o Tokio nepočítají.

Wimbledon - semifinále Strýcová vs. Williamsová: emoce české hráčky.
Markéta Vondroušová po finálovém utkání

Jenže pak je tu ještě jedno klíčové kritérium. Kdo by chtěl hrát za rok v srpnu na olympiádě, musí splnit podmínku účastí ve Fed Cupu. 

Konkrétně minimálně dvou účastí v týmové soutěži v letech 2016 až 2020, přičemž jedna z nich se musí uskutečnit buď v roce 2019 nebo 2020.

A to je problém v případě dosavadní lídryně žebříčku Strýcové, která po loňském triumfu ve Fed Cupu ohlásila konec kariéry. 

Pokud by tedy chtěla v Tokiu hrát, musí své rozhodnutí ukončení reprezentační kariéry přehodnotit. 

Současný žebříček účasti na hrách v Tokiu:

1.Barbora Strýcová966
2.Karolína Plíšková955
3.Marie Bouzková627
4.Karolína Muchová431
5.Petra Kvitová240
6.Kristýna Plíšková172
7.Kateřina Siniaková134
8.Markéta Vondroušová40
Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...