Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tenistky dobývají Wimbledon. Tři jsou ve čtvrtfinále, jedna půjde dál

US Open

  13:30aktualizováno  18:34
LONDÝN (Od našeho zpravodaje) - Fantastická jízda českých tenistek ve Wimbledonu pokračuje: tři hráčky prošly do čtvrtfinále! Petra Kvitová porazila Pcheng Šuaj, Lucie Šafářová zdolala krajanku Terezu Smitkovou a Barbora Záhlavová-Strýcová vyhrála nad bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou. Nyní se utká právě s Kvitovou.

Petra Kvitová slaví postup do čtvrtfinále Wimbledonu. foto: Reuters

Poprvé v historii se tři české ženy dostaly do wimbledonského čtvrtfinále. Nejprve do něj prošla Lucie Šafářová, která za necelou hodinu vyřídila krajanku Smitkovou. Po ní Barbora Záhlavová-Strýcová vyřídila Caroline Wozniackou. A úspěšný český den dokonala Petra Kvitová, která suverénně zdolala Pcheng Šuaj.

České tažení navíc určitě ještě nekončí. Minimálně jedna ze tří krajanek se podívá alespoň do semifinále. Kvitová a Záhlavová-Strýcová se totiž utkají v dalším českém derby.

Šafářová jednoznačně přehrála krajanku

To osmifinálové mělo jednoznačný průběh. Šafářová proti Tereze Smitkové podala skvělý výkon. Udělala jen čtyři nevynucené chyby a za 48 minut vyhrála 6:0, 6:2. 

„Lucka hrála skvěle, nedala mi šanci. Padalo jí to tam, smetla mě,“ uznala 19letá tenistka. Smitková často zoufale rozhazovala rukama, schovávala hlavu nešťastně do ručníku, utírala slzy.

Lucie Šafářová v českém souboji porazila Lucii Smitkovou.

Přesto i ona může být s turnajem spokojená. Při vstupu do kvalifikace doufala, že vyhraje alespoň jeden zápas. Nakonec si poprvé v životě zahrála hlavní grandslamovou soutěž a rovnou došla až do osmifinále.

Tam na zkušenější, přesnější a agresivnější Šafářovou nestačila. V prvním setu neuhrála ani game, ve druhém si na úvod dvakrát podržela servis, ale víc už nezvládla.

„Ukázala jsem, že můžu patřit mezi tyhle holky. Doufám, že si to myslí i okolí a budou mě podporovat dál,“ řekla Smitková, která by na US Open už měla mít garantovanou účast v hlavní soutěži. „Byl to pro mě tady skvělý turnaj. Prohrála jsem, ale za chvilku už budu v klidu, budu si to užívat.“

Šafářová tak pokračuje ve skvělých grandslamových výkonech. Po osmifinále Roland Garros prošla na Wimbledonu dokonce do čtvrtfinále, čímž zopakovala svůj nejlepší grandslamový výsledek z Australian Open 2007 a stanovila nové wimbledonské maximum.

Ve čtvrtfinále vyzve Jekatěrinu Makarovovou z Ruska, která večer zdolala čtvrtou nasazenou Agnieszku Radwaňskou 6:3 a 6:0.

Záhlavová-Strýcová nemohla svému výsledku uvěřit

Barbora Záhlavová-Strýcová zažívá po dlouhých měsících komplikací velkou satisfakci. Půl roku nemohla hrát kvůli dopingu, v posledních týdnech zase bojuje se zraněnou achilovkou. Ale ve Wimbledonu válí: už zdolala světovou dvojku Li Na i bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou.

Barbora Záhlavová-Strýcová se raduje z úspěšné výměny proti Caroline Wozniacké

Obě dvě porazila pestrou hrou plnou jistých úderů od základní čáry, nápaditých zkrácení i vynikajících představení na síti. Pouze 4 z jejích 31 postupů na volej v osmifinále neskončilo úspěchem. První set vyhrála jasně 6:2, až ve druhém se odehrála větší bitva.

Záhlavová-Strýcová i Wozniacká si jednou vzaly servis, dramatizovat se situace začala ke konci sady. Za stavu 5:4 měla plzeňská rodačka při servisu Wozniacké dva mečboly, ani jeden ale nevyužila.

5:5. 6:5. Další mečboly. Třetí, čtvrtý, pátý. Vše bez úspěchu. Pak zahrála dánská tenistka dvojchybu. Šestý mečbol. Češka zkrátila hru, Wozniacká běží k síti. Aut! A Záhlavová-Strýcová mohla slavit.

„Nemůžu tomu uvěřit. Je to skvělé! Jsem moc šťastná,“ řekla 28letá tenistka. „Hodně jsem dřela, věděla jsem, že můžu hrát na trávě dobře. A jsem ráda, že teď přišly výsledky.“

Kvitová přejela čínskou obranářku

Předloni byla ve čtvrtfinále, loni taky. Letos tento výsledek Petra Kvitová minimálně zopakuje. V osmifinále porazila světovou jedničku v deblu Pcheng Šuaj suverénně 6:3, 6:2.

Byl to souboj dvou tenisových světů. Agresivní ranařka Kvitová versus běhavá obranářka s obouručnými údery z Číny. Styl Kvitové byl však v tomto případě účinnější. I proto, že Češka k tradičně vysokému množství vítězných úderů přidala jen minimum nevynucených chyb (sedm).

Soupeřce, která je na singlovém žebříčku až na 61. místě, nabídla jediný brejkbol a za 61 minut slavila postup do čtvrtfinále. Kvitová jistě doufá, že se v něm nezastaví jako v posledních dvou letech, ale naváže na jízdu z roku 2011 - tehdy došla až k titulu...

„Moje úroveň tehdy a nyní se nedá porovnávat. Hra se změnila, moje povaha taky. Hraju pod větším tlakem,“ řekla Kvitová v televizním rozhovoru po zápase. „Proti Venus to byl skvělý zápas. Ale i dneska jsem musela hrát na vysoké úrovni, abych vyhrála.“

Wimbledon 2014 (tráva)

MUŽI
Dvouhra - 3. kolo:
Nišikori (10-Jap.) - Bolelli (It.) 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:4
Wawrinka (5-Švýc.) - Istomin (Uzb.) 6:3, 6:3, 6:4
F. López (19-Šp.) - Isner (9-USA) 6:7 (8:10), 7:6 (8:6), 7:6 (7:3), 7:5

4. kolo:
Čilič (26-Chorv.) - Chardy (Fr.) 7:6 (10:8), 6:4, 6:4

ŽENY
Dvouhra - 3. kolo:
Švedovová (Kaz.) - Keysová (USA) 7:6 (9:7), 6:6 skreč
Lisická (19-Něm.) - Ivanovičová (11-Srb.) 6:4, 3:6, 6:1

4. kolo:
Šafářová (23-ČR) - Smitková (ČR) 6:0, 6:2
Záhlavová-Strýcová (ČR)
- Wozniacká (16-Dán.) 6:2, 7:5
Kvitová (6-ČR) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:3, 6:2
Bouchardová (13-Kan.) - Cornetová (25-Fr.) 7:6 (7:5), 7:5

Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková, Čeng Ťie (9-ČR/Čína) - Duševinová, Scheepersová (Rus./JAR) 6:4, 6:1
Görgesová, Grönefeldová (10-Něm.) - Hrdinová, Jovanovská (ČR/Srb.) 6:4, 6:2.

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Vondroušová (12-ČR) - Christieová (Brit.) 7:6 (7:5), 6:2
Heinová (ČR) - Kingsleyová (USA) 7:6 (7:1), 6:4

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...