Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Dukla opět ovládla Primátorky. Zapijeme to kofolou, říká Synek

Sport

  12:09aktualizováno  19:15
PRAHA - Osmiveslice Dukly ovládla po pětatřicáté za sebou tradiční Primátorky. Z vítězství ve 101. ročníku slavného závodu na Vltavě se v neděli radovala favorizovaná posádka vedená úřadujícím mistrem světa a Evropy Ondřejem Synkem a legendárním kormidelníkem Oldřichem Hejduškem.

101. ročník pražských Primátorek ovládla opět osmiveslice Dukly. Zvítězila po pětařicáté za sebou. foto: MAFRA - Michal Šula

O tom, že Dukla prodlouží na 101. ročníku svoji vítěznou sérii, která začala v roce 1980, nebylo pochyb už před startem. Adepty na vítězství totiž byly jen posádky, v nichž měla Dukla své zastoupení. Lodí číslo 1 byla právě osma s veslovodem Synkem, který se do velké posádky posadil po sedmi letech.

Ondřej Synek v čele osmiveslice Dukly.

"Užil jsem si to. Nikdo neudělal chybu, a tak jsme vyhráli," usmíval se v cíli spokojený Synek. Připsal si již sedmý triumf, neboť v předchozím desetiletí jezdil závod osmiveslic celkem pravidelně.

Elitní posádka Dukly s veslovodem Synkem a šestapadesátiletým kormidelníkem Oldřichem Hejduškem, který si připsal 23. výhru, porazila druhou kombinovanou loď Slavie a Dukly o více než tři sekundy.

Budeme slavit u sudů s kofolou, říká Synek

Sedmá účast v osmiveslici Dukly při pražských Primátorkách, sedmé vítězství. Takovou bilanci má po 101. ročníku slavného závodu na vltavské dráze mistr světa na skifu Ondřej Synek, jenž v neděli dosáhl dalšího triumfu coby veslovod. Tedy muž, který udává tempo.

"Neznamená to ale, že pojedu i za rok. Je to příjemné zpestření, ale v doprovodném skifařském závodě Rösslera-Ořovského mám šest vítězství, možná by to chtělo bilanci srovnat," přemítal šampion.

Jak bylo těžké poslední vítězství?
Lehké to nebylo, všichni soupeři v dnešním finále bylo dost dobří. Nejvíc nás potrápila sestava složená z veslařů Dukly a Slavie, ve které sedí reprezentační párová čtyřka. Přece jen ale byl mezi námi malinký rozdíl. Dobře však jela i další loď Dukly, stejně jako sestava z Brna. Byla to čistá klubová posádka složená z amatérů, a držela se moc dobře, klobouk dolů.

Po mistrovství Evropy v Bělehradě, kde jste před týdnem obhájil titul, jste povídal, že potřebujete pracovat na vyšším tempu záběrů. Byly tedy Primátorky dobrým tréninkem?
Myslím, že ano, i v tomto směru to bylo prima - celou dobu jsme jeli šlágem (frekvence veslování) 38. Na skifu jezdím nějakých třicet čtyři, takže mě to dost rozhýbalo. Neříkám, že po návrat na skif budu jezdit takhle vysoko, ale když to přenesu, tak se mi bude tempo třicet čtyři zvládat snadněji.

Kam řadíte tohle vítězství v závodě primátorských osmiveslic? Nejvýš, protože je nejčerstvější?
Vůbec ne. Nejvýš je rok 2007, kdy jsem tady jel na osmě naposled. Tehdy jsme tu porazili mistry světa z Německa, na to nikdy nezapomenu.

Jaká bude v loděnici oslava 35. primátorského vítězství Dukly v řadě?
Koupili jsme dva sudy kofoly a uděláme si palačinky. (smích)

Autor: Jiří Jakoubek

"Nebyl to ale lehký závod, všichni jeli docela dobře. Přece jen ale ten rozdíl byl malinko vidět a v závěru už jsme to dojížděli docela v pohodě. V zatáčce už jsme viděli, že jsme vepředu a kontrolovali jsme si to," řekl Synek, se kterým ve vítězné posádce seděli Podrazil, Doleček, Pilc, Altman, Andrle, Štěrbák a Paroulek.

Jedinou komplikací byla porucha techniky. Hejduškovi vypadl v průběhu závodu mikrofon a zadní část posádky neslyšela jeho pokyny. "Všichni jsme se to dozvěděli až v cíli, kdy nám kluci řekli, že nic neslyšeli. Jeli intuitivně a podle citu. Tři jsme slyšeli, ostatní ne," uvedl Synek.

Závod skifařů vyhrál Plocek

Absenci dvojnásobného stříbrného olympijského medailisty v závodě skifů využil Michal Plocek, který ovládl doprovodný Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského. "Byl to pro mě hodně emotivní a těžký závod. Nevěděl jsem, jak na tom budu po psychické a fyzické stránce. Čekal jsem to horší, ale po zatáčce už jsem měl náskok. Pak jsem si to kontroloval a dojel jsem si na jistotu pro vítězství," řekl Plocek, kterému před dvěma týdny umřela maminka. "Chtěl jsem vyhrát pro ni a jsem rád, že se mi to podařilo," uvedl juniorský mistr světa a Evropy z roku 2012.

ČTĚTE VÍCE

Mezi skifařkami chyběla odpočívající olympijská a evropská šampionka Miroslava Knapková, závod žen a juniorek o Stuhu Podolí při její neúčasti vyhrála Daniela Nacházelová. "Kdyby Mirka startovala, tak by se mi to nikdy nepodařilo. Jsem lehkovážná skifařka, což je neporovnatelné," uvedla Nacházelová, která měla jen čtyři soupeřky a jela rovnou finále. Většina veslařek totiž startovala v následném závodě osmiveslic. "Na jednu stranu mě to mrzí, ale na druhou stranu jsem ráda, že se holky zúčastnily. Vítězství není bez soupeřů," dodala Nacházelová.

Autoři: ,