130 let
Brett Favre.

Brett Favre. | foto: Reuters

Osmnáctiletou sérii ukončilo až vykloubené rameno

Sport
  •   11:36
DETROIT - Osmnáct let nechyběl v jediném utkání. Byl "v práci" s natrženými vazy i čtyřiadvacet hodin po náhlé smrti otce. V pondělí ale poprvé chyběl. Hvězdný quarterback zámořského amerického fotbalu Brett Favre z Minnnesoty kvůli vykloubenému ramenu nedobrovolně ukončil jednu z nejpozoruhodnějších sérií profesionálního sportu.

Dnes jedenačtyřicetiletý hráč od 27. září 1992 nechyběl ani v jednom utkání základní části, celkem vyběhl na hřiště v neskutečných 297 zápasech v řadě.

"Raději bych hrál, je to moje přirozenost, ale zranění ke sportu patří. Nebudu říkat, že už nastal čas, aby ta série skončila, na druhou stranu se to dalo čekat už dávno. Jsem pyšný na to, co jsem dokázal, a nebudu věšet hlavu jen kvůli tomu, že už to skončilo," řekl Favre novinářům po zápase Minnesoty s New York Giants, který bez něj Vikingové prohráli 3:21.

I přes tuto absenci je dlouhověkost hvězdy NFL úctyhodná. Ostatně jako celá jeho kariéra. Favre poprvé nastoupil mezi profesionály v roce 1991 v Atlantě.

Nicméně už o rok později se budoucí člen Síně slávy přesunul do týmu Green Bay Packers, ve kterém odehrál šestnáct sezon a získal všechny možné trofeje.

Jako jediný hráč historie získal třikrát za sebou titul pro nejužitečnějšího hráče soutěže a v roce 1997 dovedl Packers i k vytouženému Super Bowlu.

V roce 2007 oznámil Favre konec kariéry, ale další sezonu už byl zase v týmu New York Jets. Za rok se situace opakovala a slavný quarterback, jenž je podle všeho jediným dědou mezi hráči NFL, po dalším ohlášeném odchodu do důchodu loni podepsal smlouvu s Vikingy z Minnesoty.

Autor: Lidovky.cz