Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Oštěpař Frydrych hodlá napodobit legendárního kouče Jana Železného

Sport

  12:14
PRAHA - Stín tribuny stadionu na Julisce je vítaný. Zvláště když dotrénují dva chlapíci, kteří propadli oštěpu. Legendární Jan Železný a jeho svěřenec Petr Frydrych, který letos ukázal, že se o něm jako o¬nástupci svého kouče mluví právem.

Oštěpař Petr Frydrych trénuje s legendárním Janem Železným foto: Jindřich MynaříkLidové noviny

K blížícímu se ME v ­Barceloně vzhlíží jako druhý muž světových tabulek roku. Tenhle byl dobrej. Jan Železný umí povzbudit. Oštěp z ruky Petra Frydrycha letí jednou, podruhé, potřetí. Vzdálenost? Nic světoborného, řekli byste. Dvaašedesát, pětašedesát metrů.

"Jde o volné hody, děláme to tak vlastně už měsíc. Po konzultacích s­docentem Pavlem Kolářem," vysvětluje Železný a zmiňuje věhlasného fyzioterapeuta. Frydrycha, který se letos blýskl několika výtečnými pokusy v čele s tím ze Zlaté tretry (88,23), pak potrápila jeho patálie – záda. Kvůli nim absolvoval poslední závod 12. června na mítinku Diamantové ligy v New Yorku.Trénink oštěpařů, legendární Jan Železný pomáhá Petru Frydrychovi

"Tam už se bolesti ozvaly, takže jsme museli odříct další starty. Nemohl jsem běhat, když to přeženu, bez bolesti nešlo ani sedět nebo ležet. Ale pan Kolář mi pomohl, léčba se urychlila. Teď už je to v klidu, byť se ještě krapet šetřím," vykládá dvaadvacetiletý oštěpař.

Peníze jsou až na druhém místě
Přišel o několik závodů, některé z­nich byly lukrativní.  "Leccos se

Kolik letos hodili oštěpaři

1. Thorkildsen (Nor.) 90,37
2. PETR FRYDRYCH 88,23
3. Pitkämäki (Fin.) 86,92
4. Wirkkala (Fin.) 86,53
5. VÍTĚZSLAV VESELÝ 86,45
6. Martínez (Kuba) 86,38
7. Korotkov (Rus.)85,47
8. Farquhar (N. Zél.)85,35
9. Mannio (Fin.)85,12
10. Haatainen (Fin.)84,53
11. JAKUB VADLEJCH 84,47
12. De Zordo (Něm.)84,38

musí oželet, věřím, že se to vyplatí," má jasno. "Kluci to mají v hlavě srovnané, chtějí něco dokázat na velké soutěži. To je velká výhoda, peníze jsou pro ně až na druhém místě," pokyvuje hlavou Železný a míní i ­druhého svěřence Vítězslava Veselého.

V minulém týdnu dokončili desetidenní cyklus v Nymburce. "Po čase jsme zase víc potrénovali, takže trochu doléhá únava. Ale teď povolujeme a začínáme ladit na Barcelonu," přibližuje Frydrych. Evropský šampionát v atletice začíná přesně za týden. Oštěpař má za sebou účast na loňském MS v Berlíně (10. místo), předtím vybojoval stříbro na ME do 22 let. Nyní se ale ocitl v­nové roli – v souvislosti s­ním se poprvé hovoří o velké medaili.

"Budu v jiné pozici, ale začínám se těšit. Jistá odpovědnost asi bude, uvidíme na místě. Doufám, že mě to spíš nabudí, než aby se mi klepala kolena," přemítá odchovanec klatovské atletiky. Dá se na jeho bolavých zádech a­závodním výpadku najít něco pozitivního? Dá. Aspoň trenér to umí.

"Také tím, že na tréninku neházíme žádné velké vzdálenosti, je Péťa vnitřně odpočatý, může se těšit na závod. Pětiměsíční příprava od podzimu se nemůže ztratit. Víc ukáže atletický osud," říká legenda světového oštěpu. V průběhu vydařené sezony trenér o Frydrychovi prohlásil, že je hvězdou budoucnosti, šéftrenér atletiky Tomáš Dvořák zase označil jeho ruku za zlatou. Co to s mladým atletem dělá?Trénink Petra Frydrycha, oštěpaře

"Poslouchá se to hezky, zvlášť když to říkají lidé, kteří atletice rozumí. Potom vím, že to není jen lichotka," usmívá se závodník, který letos už dvakrát prohnal olympijského vítěze a mistra světa Andrease Thorkildsena, favorita šampionátu.

"Chybělo málo, přesvědčil jsem se, že se dá porazit," řekne, jako by se nechumelilo. Dobře ví, že v závěru příštího týdne bude závodit v místě, kde trenér v roce 1992 vyhrál svoji první olympiádu. "Bylo to jeho první velké zlato, hodil tam 89,66 metru," vysype z­rukávu. "Šiklo by se ho napodobit. Nebo se přiblížit," dodá bez obalu.