130 let

Oštěpařka Nikola Ogrodníková na atletickém ME 2018 v Berlíně. | foto: ČAS - Aleš Gräf

Oštěpařka Ogrodníková Atletkou roku. Napodobila devítinásobnou vítězku Špotákovou

Sport
  •   23:02aktualizováno  23:05
PRAHA - Českou Atletkou roku je znovu oštěpařka, tentokrát Nikola Ogrodníková. Vicemistryně Evropy a medailistka z mítinků Diamantové ligy získala v tradiční anketě atletických funkcionářů, trenérů a novinářů 1225 bodů a nechala o více než sto bodů za sebou stříbrnou chodkyni z ME Anežku Drahotovou.

Silné oštěpařské emoce. Ogrodníková medaili oplakala a nevěděla, co dělat

Díky tomu na trůnu vystřídala devítinásobnou vítězku Barboru Špotákovou, která tuto sezonu kvůli mateřským povinnostem vynechala.

Třetí příčku obsadil koulař Tomáš Staněk, bronzový medailista z halového mistrovství světa a čtvrtý muž ME pod širým nebem. Ten se jako nejlepší mužský zástupce dostal před vytrvalkyni Evu Vrabcovou Nývltovou, která byla na ME v novém českém rekordu třetí v maratonu a na jaře

Osmadvacetiletá Ogrodníková měla životní sezonu. Hned v jejím úvodu si vylepšila osobní rekord na 65,61 metru a jako jediná z českých atletů se pravidelně prosazovala na stupně vítězů v Diamantové lize. Úspěšný rok korunovala stříbrnou medailí na kontinentálním šampionátu. Díky tomu se vůbec poprvé prosadila mezi nejlepší české atlety a hned v tradiční anketě zvítězila.

Oštěpařka Nikola Ogrodníková na atletickém ME 2018 v Berlíně.
Oštěpařka Nikola Ogrodníková slaví stříbro na ME v atletice 2018.

Nejlepší juniorkou se stala tyčkařka Amálie Švábíková, jež vyhrála juniorské MS a skončila devátá na ME mezi dospělými. Objevem roku byl vybrán půlkař Lukáš Hodboď, překvapivý finalista ME. Nejlepším trenérem byl vyhlášen kouč Ogrodníkové a Špotákové Rudolf Černý, který toto ocenění získal popáté.

Autor: ČTK