Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Oštěpařky excelovaly v kvalifikaci

Sport

  11:30
ÓSAKA - České oštěpařky si vzaly příklad od výškařů a hned dvě z nich se probojovaly do finále světového šampionátu. Navíc Nikola Brejchová s Barborou Špotákovou obsadily první dvě příčky. Obě také hodily limit hladce hned v prvním pokusu.

Nikola Brejchová kvalifikaci na MS vyhrála. foto: ADRIAN DENNIS AFP

Vicemistryně Evropy Špotáková předvedla výkon 63,77 metru, čtvrtá žena z olympijských her v Aténách Brejchová hodila dokonce 64,29 metru, čímž si zlepšila letošní maximum o více než dva metry a kvalifikaci vyhrála. Špotáková byla za ní druhá.

Už když šla Brejchová z rozcvičování, vsugerovala si, že musí hodit limit prvním pokusem. Bála se prý vlhkosti a únavy. "Naštěstí to vyšlo, ale rozhodně to nebylo tak snadné," povídala čtvrtá žena z MS v Edmontonu. Její obavy vyvolal rychlý a pružný rozběh. "Všichni jsou z toho rozhození, ale není to tak tragické... Naopak drží, je pružný a rychlý," oddechla si Brejchová.

S dráhou však měla trochu problémy Špotáková. "Bylo to hrozně rychlé, trochu sem se s tím trápila. Technicky byl ten hod hrozný," připustila česká rekordmanka, která ale ví, že má formu. "Protože i když se to nepovedlo, bylo to daleko. Takže doufám, když se srovnám s technikou, předvedu ve finále dobrý výkon," věřila si Špotáková.

Finále může být ale úplně jiný závod. "Může blbě foukat, mohu hodit dál, méně, ale chci bojovat o postup do osmičky," měla jasno Brejchová. Čekalo by ji šest finálových pokusů. "Já ale stejně hážu nejdál prvním nebo druhým, pak už moc nemůžu," smála se, ale ujistila: "Budu bojovat!" Česká republika bude mít dvě české oštěpařky na vrcholné soutěži ve finále vůbec poprvé v historii.

Autor: