Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bude to legrace, těší se Špotáková na sedmiboj

Sport

  8:00
TALENCE (Francie) - Skončí možná poslední, přesto oštěpařka Barbora Špotáková bude budit při víkendovém vícebojařském mítinku v Talence pozornost. Po deseti letech se totiž vrátí k sedmiboji, v němž drží český juniorský rekord a z něhož má čtvrté místo z mistrovství světa juniorů v Santiagu z roku 2000.

Barbora Špotáková a šestiletý vozíčkář Honzík Čermák při charitativním setkání na Staroměstském náměstí v Praze foto: ČTK

Celou sezonu cítí Špotáková formu. Dokázala ji prodat na olympijských hrách, vyhrála Diamantovou ligu. Věřila si i na světový rekord, ten ale nepřekonala. V tréninku se jí ale dařilo i v jiných doplňkových disciplínách a nechce ještě ukončit sezonu. To jsou důvody, proč se rozhodla vrátit k disciplíně, s níž jako atletka začínala.

"Bude to legrace," řekla Špotáková. Pokud se jí ale závod podaří, smát se nejspíš nebudou ostatní české vícebojařky. Její juniorský český rekord má hodnotu 5873 bodů, ten chce oštěpařka překonat. Podle papírových předpokladů má hravě na 6000 bodů. A pokud se jí podaří dosáhnout na tento součet, bude letos druhou nejlepší českou vícebojařkou po rekordmance Elišce Klučinové.

Za ní je v tabulkách Kateřina Cachová výkonem 5600 bodů. Součet osobních rekordů Špotákové je ale 6455, což je o 172 bodů více než Klučinové rekordní výkon z letošního mítinku v Kladně. Do toho je započítán i oštěpařský světový rekord. "Letos mám pořád dobrou formu a vím, že jsem schopna hodit i ve víceboji oštěpem tak daleko," řekla Špotáková.

Skoro jisté je, že vytvoří sedmibojařský rekord v oštěpu

Takřka jisté je, že vytvoří oštěpařský sedmibojařský rekord; ten dosavadní drží Řekyně Sofia Ifadiduová hodem 56,96 metru. Body si počítat nebude, nemá žádný konkrétní plán. Bojí se trochu skoku do dálky, který nikdy nebyl její silnou stránkou, a také startů. V Talence Špotáková závodila už v roce 2004, kdy vytvořila dodnes platný český rekord v ženském desetiboji (6749 bodů).

"Tehdy to byla daleko větší kaskadéřina," usmívala se jednatřicetiletá atletka. Hlavní favoritkou závodu bude Ruska Taťjana Černovová, bronzová olympijská medailistka z Londýna, která letos nasbírala 6774 bodů. Soupeřkami jí budou hlavně Němka Lilli Schwarzkopfová (6649) či Ukrajinka Ljudmila Josypenková (6618). Podle papírových předpokladů bude Špotáková jasně poslední, ale organizátoři ji vzali do startovní listiny, aby přilákala média.

Favoritem mužského desetiboje je čtvrtý muž z Londýna Belgičan Hans van Alphen (8519), šlapat na paty by mu měl Eelco Sintnicolaas z Nizozemska (8506). Ve startovní listině je také český talent Adam Sebastian Helcelet. Původně měla v Talence závodit také česká rekordmanka Eliška Klučinová, účast ale zrušila.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...