Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ostrava má rekord ve štafetovém plavání pod vodou

Sport

  13:31
OSTRAVA - Světový rekord ve štafetovém plavání pod vodou ode dneška patří ostravskému Freediving teamu. Šestnáctka jeho členů během 24 hodin uplavala dohromady téměř 121,5 kilometru. Světový rekord tak překonali o víc jak 40 kilometrů. Výkon bude zapsán do České knihy rekordů, kterou spravuje Agentura Dobrý den. Její komisař po celou dobu dohlížel na regulérnost pokusu, aby později nic nebránilo jeho případnému zapsání do světové Guinnessovy knihy rekordů.

Martin Homa (vpředu) byl 30. března posledním plavcem šestnáctičlenné skupiny freediverů, kteří v Ostravě vytvořili nový světový rekord ve štafetovém plavání pod vodou. foto: ČTK

"Je to úctyhodný výkon. Pro případné překonání si laťku nasadili hodně vysoko," řekl ČTK David Valový z agentury. Dodal, že během krátké doby se rekord objeví v internetové verzi knihy rekordů a rozhodně bude zařazen do nejbližšího knižního vydání. "S Guinnessovou knihou rekordů spolupracujeme a navrhneme, aby byl výsledek zapsán i tam. Bude ale záležet na jejich posouzení," řekl Valový.

Každý z plavců od sobotního dopoledne do dnešních 10:00, tedy za 24 hodin, uplaval pod vodou víc jak šest kilometrů. Plavci se střídali ve čtyřčlenných družstvech a každý musel vždy na jedno nadechnutí zvládnou co nejrychleji úsek 50 metrů. V poslední štafetě plaval Martin Homa, který celý rekord také zakončil. "Dnes ráno jsem měl krizi. Ta poslední hodina byla nejhorší. Nebyla chuť na snídani a pak chyběly síly," postěžoval si mladík, když vylez z bazénu.

V té době se už ale radoval s dalšími, protože komisař agentury oficiálně krátce předtím vyhlásil výsledek. Následoval slavnostní přípitek a protože k bazénu se nesmí nosit nic skleněného, plavci a realizační tým se společně napili z potápěčských masek či brýlí.

"Bylo to hodně náročně. Moc jsme toho nenaspali a někteří mají z ploutví nohy odřené až do krve," popsal problémy organizátor pokusu Petr Augusta. Pro něj osobně byl nejhorší začátek a první hodina ve vodě. "Tělo si muselo zvyknout. Pak už to šlo a výkony se zlepšovaly," svěřil se muž, který pod vodou na jedno nadechnutí vydrží víc jak sedm minut.

Jeho svěřenci se brzy začnou připravovat na mistrovství České republiky. Přesto už má v hlavě další nápad na rekord. Tentokrát bude mnohem náročnější a plavat by se mělo bez ploutví a na delší vzdálenosti. Časy, které by pak plavci pod vodou na jedno nadechnutí strávili, by hodně přesahovaly jednu minutu.

Členové Freediving teamu Ostrava odmítají, že jde o adrenalinový sport. Naopak tvrdí, že v jejich případě adrenalin může zabíjet. Potápěč musí být maximálně v klidu a teprve pak může podávat špičkové výkony. K tomu ale potřebuje i dlouhý trénink. "Tělo se po ponoření do vody začne bránit. Chce nám to znepříjemnit pocitem paniky či pálením na plících. Proto normální netrénovaný jedinec pod vodou vydrží tak minutu," vysvětlil Augusta.

Autor: