130 let
Brooks Koepka s trofejí pro vítěze US Open.

Brooks Koepka s trofejí pro vítěze US Open. | foto: ČTK/AP

Ostruhy sbíral v Česku, nyní slaví americký golfista Koepka triumf na US Open

Sport
  •   12:08
ERIN - Po netradiční cestě došel americký golfista Brooks Koepka k titulu na US Open. Sedmadvacetiletý rodák z Floridy nestoupal mezi špičku doma v USA, ale vydal se do Evropy a ostruhy získával třeba i v Česku.

Koepka v neděli ovládl US Open na hřišti Erin Hills s náskokem čtyř ran a výsledkem -16 dokonce vyrovnal nejnižší skóre druhého majoru sezony. Stoupat ke hvězdám přitom začal před pěti lety na Challenge Tour, druhé evropské nejvyšší soutěži.

„Odjet hrát Challenge Tour bylo opravdu senzační. Ve dvaadvaceti letech jsem sjezdil svět a dělal, co jsem chtěl. V tomhle věku paráda,“ řekl Koepka.

Jezdil z Kazachstánu do Keni, hrál ve Skotsku, ve Španělsku a v roce 2013 u Pardubic na Kunětické Hoře, kde vytvořil výkonem 62 ran rekord hřiště. Okusil Španělsko, Indii či Madeiru. Přespával třeba i v autě a dozvěděl se hodně o životě. „Pomohlo mi to dospět a zjistil jsem, že je třeba makat, abych něčeho dosáhl,“ řekl.

Na starém kontinentu se naučil navíc vyhrávat. „Dodalo mi to hodně sebevědomí,“ přitakal vítěz čtyř turnajů Challenge Tour a jednoho z European Tour.

Právě výhra na nejvyšší evropské túře v Turecku, kde porazil silné pole, ho dostala do nejvyšších sfér. Z Anglie se v témž roce 2014 kvalifikoval na US Open, kde překvapil děleným čtvrtým místem, což mu pomohlo získat kartu na PGA Tour.

Brooks Koepka s trofejí pro vítěze US Open.

Jeho kariéra nabrala strmý vzestup. Předloni vyhrál na PGA titul na Phoenix Open a loni slavil s týmem USA vítězství v Ryder Cupu. Přesto začal být nespokojený. „Protože jsem pak ještě častokrát byl hodně nahoře, ale nedotáhl jsem to,“ řekl.

Až zjistil, že nešvihal uvolněně. „Snažil jsem se bláznivě vyhrávat a měl dojem, že jsem neúspěšný a vyhrávám málo,“ řekl rodák z West Palm Beach.

Po vzoru kamaráda a světové jedničky Dustina Johnsona se vrhl na kondiční trénink. „Za posledních šest měsíců jsem hodně změnil a pracoval na tom, abych byl fyzicky dostatečně silný a mohl švihat v každé situaci, jak chci,“ uvedl.

Všechny aspekty, včetně trpělivosti, ke které ho před finále nabádali Johnson i trenéři Claude Harmon III a Pete Cowen, se nyní vyplatily. A triumf na US Open v Koepkovi znovu probudil touhu po vavřínech. „Je krásné se podívat zpět a vidět všechny výhry. Udělám si mapu a na ní všechny označím. To bude fajn,“ smál se.

Autor: ČTK