Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ostuda s rolbami pokračuje: úpravy ledu narušily i závod sprinterů

Sport

  3:31aktualizováno  7:50
RICHMOND - Rychlobruslařský ovál v Richmondu, který v noci z neděle na pondělí přinesl Česku první zlatou medaili na olympiádě, pronásledovaly velké problémy s rolbami. Během dnešního závodu mužů na 500 metrů vypověděly službu obě, které byly v hale k dispozici. Závod se kvůli tomu protáhl o desítky minut a druhá skupina závodníků musela závodit na o poznání horším povrchu. Výpadek rolby pozdržel i nedělní závod žen na tři kilometry.

Rolby na rychlobruslařských tratích zlobí. foto: Reuters

Pořadatelé her z preventivních důvodů poslali pro další rolbu až do 1000 kilometrů vzdáleného Calgary. Stroj by měl do Richmondu dorazit už na dnešní pětistovku žen.

Divákům se při závodu mužů nabídl tragikomický pohled. Po odjetí poloviny startovního pole nejprve vyjela na ovál první rolba, jenže záhy za sebou začala nechávat velké kaluže vody a musela být vyvezena ze stadionu, aby nenapáchala ještě více škody. Když došlo na záložní stroj, dopadl podobně. Zatímco se závod protahoval, obě rolby obletovali vně stadionu mechanici a snažili se je přimět k poslušnosti.

VANCOUVER ON-LINE

Nakonec situaci načas vyřešil až urychlený transport třetího stroje, který byl tou dobou v dílně. Ani ten ale nepracoval bezproblémově a při broušení ledu za sebou nechával znatelné vlnky. Organizátoři uvedli, že u všech zařízení šlo o závady na řídícím systému. Podle agentury DPA mohl být jednou z příčin problémů i fakt, že dodavatel vancouverských rolb nepatří v tomto oboru mezi špičku.

Situace s rolbami šokovala zástupce rychlobruslařských velmocí. Sportovnímu řediteli nizozemských rychlobruslařů Ariemu Koopsovi vadilo, že třetí stroj nebyl připraven k užívání. "Když rychlobruslaři nejsou připraveni na závod, také je tam nepošlete. A stejné by to mělo být s rolbou. Pokud se jeden stroj pokazí, už měli začít pracovat na přípravě třetího, ale ten místo toho stál někde v garáži. Nikdy jsem nic takového neviděl," zlobil se Nizozemec.

Než mohla do závodu zasáhnout druhá dvacítka rychlobruslařů, uplynula zhruba hodina a půl a řada závodníků se stavěla za zrušení dnešního programu. Nakonec se závod dojel a v směsici zmatků a ztížených podmínek nejvíce profitovali závodníci z východní Asie. První čtyři místa si rozdělili Korejci a Japonci, vítězem se stal Mo Te-pom z Koreje.

Podobné problémy se vyskytly také při zmíněném zlatém závodě Martiny Sáblíkové. Po odjetí první poloviny startovního pole (7 dvojic) vjela na dráhu rolba. Jenže úprava ledu trvala téměř 40 minut, jelikož rolba za sebou nechála mokré pruhy. Po konzultaci rozhodčích a trenérů se nakonec závod - naštěstí pro české barvy - dojel.

Autoři: ,