Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ota Černý míří do důchodu. Nestihl ani rozhovor s Navrátilovou

Sport

  14:56aktualizováno  16:21
Někdo z televizních diváků ho nemusel, jinému nevadil. Jedni i druzí teď mají jistotu. Otakar Černý, který od roku 2002 po vyhraném výběrovém řízení působil jako šéf sportovní redakce České televize, ke konci března odchází do důchodu. "Vždyť už mi bude sedmdesát, neblázněte," říká.

Otakar Černý foto: Česká televize

Z přehmatů Oty Černého

V době libereckého MS v klasickém lyžování v roce 2009 ukončil spolupráci s odbornou komentátorkou Zuzanou Kocumovou. Bývalá reprezentantka v běhu na lyžích se "provinila" tím, že neprováděla přechylování cizích ženských jmen přidáváním české koncovky -ová. Budiž řečeno, že s jistým odstupem se Kocumová mohla k mikrofonu vrátit. 

Ve svém pořadu Na slovíčko naznačil, že Španělé ve finále Davisova poháru v prosinci 2009 v Barceloně o svém úspěchu nepochybovali, když všude vyvěšovali nápisy Bon Nadal. Radek Štěpánek mu ale vysvětlil, že zmíněné nápisy v katalánštině znamenají hezké Vánoce.

V televizi působil od roku 1969, kdy tam nastoupil jako externí spolupracovník sportovní redakce. "A když odečtu přestávku v letech 1998 až 2002, tak jsem tam strávil čtyřicet let, přičemž v roce 1990 jsem se z externího spolupracovníka stal redaktorem. To je kus života, ať už v Československé, nebo České televizi," ohlíží se devětašedesátiletý Černý.

Vedl řadu pořadů, natočil množství rozhovorů se sportovci, trenéry a činovníky. Byl pro něj některý z nich mimořádně zajímavý? "Bylo jich nemálo, vždy jsem se choval k lidem slušně a oni mi to opláceli. Třeba předsedové Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch a Jacques Rogge, nebo Ivan Lendl, s nímž jsem dělal rozhovor několikrát. Nejraději vzpomínám na vůbec první z nich, bylo to v roce 1980, ještě za komunistů, při vyhlášení nejlepších sportovců roku. Vyhrál olympijský vítěz ve vzpírání Ota Zaremba právě před Lendlem, který byl v uniformě, velmi přátelský rozhovor jsme dělali na chodbě. Bylo to tuším v Sokolově. A na delší dobu to byl jeden z posledních rozhovorů s ním," dotkne se tenistovy brzké emigrace.

"Jen jsem nikdy nedělal rozhovor s Martinou Navrátilovou. To mě mrzí, v tom mám dluh," pokyvuje hlavou.  Nějaké další velké plány kolem sportovního dění nespřádá. "Jen jsme se dohodli, že s televizí budu spolupracovat jako externí poradce, budu pomáhat kolem zpravodajství," plánuje. Ale přece jen. Nebere svůj odchod jako předčasný? Necítí v koutku duše něco jako křivdu?

"Vůbec ne. Jaký předčasný? Vždyť už mi bude sedmdesát, neblázněte. S panem Ponikelským jsme dohodnuti už tři měsíce, že prvního dubna odcházím, ale zůstávám jako poradce." Což Jiří Ponikelský, výkonný ředitel sportovního kanálu ČT, potvrzuje. "Pan Černý požádal o odchod do důchodu sám," říká muž, který nyní převezme zodpovědnost šéfredaktora sportovní redakce.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!