Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hvězdný Pacquiao sám sebe knockoutoval: 'Zvířata jsou lepší, než gayové'

Sport

  17:45
MANILA - Filipínská boxerská legenda Manny Pacquiao platí za silně katolicky smýšlejícího člověka, který se modlí vlastně téměř pořád. Jenže ke katolické církvi tak nějak neodmyslitelně patří i určitá zažitá témata. Vedle potratů také homosexualita. A právě toho druhého se sedmatřicetiletý Pacquiao v úterý dotkl.

Manny Pacquiao foto: Reuters

Je jediným boxerem, který kdy vybojoval titul mistra světa v osmi váhových divizích. Vedle Floyda Mayweathera je největší postavou tohoto sportu posledních patnácti let. Doma na Filipínách je za Boha. Také proto mu dávají snad všichni velké šance na to, aby uspěl v květnových volbách do místního senátu, který čítá jen 24 jmen.

Zpěvák Justin Bieber na „zápase století“ v Las Vegas.
Fanoušci boxu v hektických ulicích filipínského hlavního města.

Jenže nyní pověst slušného a dobrosrdečného muže mimo šestnáct provazů značně utrpěla. „Žena byla stvořena pro muže. A muž byl stvořen pro ženu. To je zdravý rozum. Viděl jsi někdy nějaké zvíře, kde by se pářili samci se samci a samice se samicemi? Zvířata jsou v tomto lepší, než lidé. Umí rozlišit ženu od muže,“ řekl v rozhovoru, který poté umístil na svůj facebookový profil.

Ten čítá už více než deset milionů fanoušků, nelze se tak divit, že videa bylo okamžitě všude plno. Zvláště, když následně ještě Pacquiao přidal. „Pokud budeme schvalovat vztahy mezi stejnými pohlavími, tak je člověk horší než zvíře.“

Pacquiao podle gayů přestřelil

Lavina se utrhla. A především známé osobnosti, které netají svoji homosexualitu, daly hvězdnému Filipínci jeho slova pořádně sežrat. „Nejprve si zameťte před vlastním prahem a zeptejte se sám sebe, zda je správné, aby nějaké náboženství hlásalo, že nerespektovat něčí přesvědčení, je idea slušnosti,“ napsal známý blogger Perez Hilton.

„Smutné je, že Pacquiao je světově známá osobnost a národním hrdinou díky svému boxerskému umění a že je nyní blízko tomu, aby se dostal do filipínského Senátu, kde může své názory šířit dále coby politik,“ dodal na adresu muže, který je již nyní doma kongresmanem.

Do levoruké mlátičky, která je považovaná za možná nejlepšího bojovníka s obráceným gardem, se pustil také jeho krajan, neméně to slavný komik Vice Ganda: „Homosexuálové jsou také lidé, ne zvířata. Modlíme se za Mannyho Pacquiaa.“

Že sám sobě dělá reklamu? „Je přece rozdíl, když vtipkuje komik - a když politik vydává prohlášení. Nebo bychom měli brát vtipy vážně, a vážná politická prohlášení mít naopak pro legraci?“ dodal Pacquiaův vrstevník.

Za vteřinu v ringu milion. Boxerská bitva století se nevyhnutelně blíží

Svého velkého rivala na dálku zkritizoval také neméně hvězdný Američan Floyd Mayweather, který je také dle svých slov silně věřícím člověkem. „Myslím, že bychom měli každého nechat žít jeho vlastní život a zůstat pozitivní. Tyhle záležitosti jsou osobní věc každého člověka,“ nechal se slyšet bijec, který loni v září ukončil kariéru.

Doma Pacquiaa přitom milují

Po palbě kritiky pochopitelně přispěchal Pacquiao s omluvou a vysvětlením. „Je mi líto, že jsem homosexuály přirovnal ke zvířatům. Prosím o odpuštění těch, které jsem zranil. Nemám nic proti gayům, můj bratranec je homosexuál a není to jediný člen mé rodiny. Jen jsem chtěl říct, že jsem proti sňatkům osob stejného pohlaví,“ prohlásil muž, který se chce rozloučit s boxerskou kariérou 9. dubna třetím duelem s Američanem Timothym Bradleym.

Celá kauza má i zajímavý podtext. Téma homosexuálů a také potratů otevřel už na konci loňského roku nový král těžké váhy Tyson Fury, který nejen kvůli těmto komentářům musel následně na kobereček u domácí boxerské federace.

Pacquiao se se svými názory na toto téma vytáhl ve chvíli, kdy oznámil, že byla dokončená stavba prvních 150 nových domů za více jak 600 tisíc dolarů (cca 15 milionů korun) v obci Bales. Dalších 450 by zde mělo vyrůst v dalších letech.

„Budu vždy stát při své víře a jsem proti sňatkům lidí téhož pohlaví, neboť to stojí i v Bibli. Ale nechci vás zavrhovat. S pomocí lásky Boží miluji i vás. Modlím se za vás,“ uzavřel on sám celou „kauzu“.

Jen aby Pacquiaovi láska vydržela i po případných neúspěšných senátorských volbách.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...