Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pád norské říše. Důvěryhodnost seveřanů se po dopingovém nálezu Johaugové hroutí

Sport

  16:30
PRAHA - Tři měsíce, nebo třeba až čtyři roky? Jak vysoký trest dostane za pozitivní dopingový nález Therese Johaugová, královna běžkyň na lyžích z minulé sezony? Nebo snad obhájí sebe samu? Její případ zacloumal lyžařským světem.

Therese Johaugová byla v minulé sezoně na vrcholu slávy. Pomohla si tam dopingem? foto: Reuters

Lyžařskou suverénku Johaugovou zradil krém na rty. Obsahoval totiž steroidy

Johaugová dostala po zveřejnění jejího dopingového nálezu od Norské antidopingové agentury možnost volby.

„Mohla obratem akceptovat takzvanou dobrovolnou suspendaci, než bude celý případ projednán a prošetřen,“ uvedla Britha Rokenesová z této agentury. Doba trestu Johaugové, pokud bude v následujících týdnech vyřčen, by se tak začala počítat okamžitě od tohoto dne.

V budoucnu by se tak mohla vrátit do stopy tím dříve.

Dobrovolný trest odmítla

Přesto běžkyně možnost „dobrovolného trestu“ odmítla.

„Nepřijme takové pozastavení činnosti,“ uvedl její právník Christian B. Hjort pro televizní stanici NRK. „Takové rozhodnutí by totiž mohlo vyvolat dojem, že souhlasí se svým proviněním. Proto to pro ni není vhodnou volbou.“

Johaugová nadále jakoukoliv vinu odmítá.

„Nyní musíme čekat, jak se celá záležitost bude vyvíjet dál. Pečlivě zvážíme všechny možnosti, které přicházejí v úvahu,“ řekl Hjort. „Každopádně je důležité, aby finální verdikt padl tak rychle, jak je to jen možné.“

Lyžařka prohlašuje, že nemíní opustit národní tým, ani mezinárodní lyžování. Norský lyžařský svaz však potvrdil, že neodcestovala s dalšími reprezentanty na kemp do Val Senales.

Norská antidopingová agentura mezitím zahájila důkladné vyšetřování případu.

V nejbližších dnech či dokonce hodinách mohou její funkcionáři rozhodnout o provizorním pozastavení činnosti Johaugové na dva měsíce až do doby, než bude celá kauza projednána.

Pokud následně experti antidopingového výboru usoudí, že je důvod k udělení trestu, zašlou případ disciplinární komisi Norské sportovní konfederace. „Pouze její činovníci mohou vynést rozsudek,“ uvedla Britha Rokenesová.

Vysvětlení se rty vzbudilo nedůvěru

Therese Johaugová měla pozitivní test na steroidy při mimosoutěžním odběru 16. září. Vzorek odebraný při letní přípravě v Itálii obsahoval stopy anabolického steroidu clostebol, který podle vyjádření Norského lyžařského svazu pocházel z krému.

Přípravek Trofodermin na ošetření spálených rtů jí tehdy měl doporučit týmový lékař Fredrik Bendiksen, který ho na konci srpna během tréninkového kempu koupil v lékárně v Livignu a 4. září poskytl Johaugové.

Měl pozitivní test na kokain, přesto smí závodit. Tyčkařovi se totiž dostal do těla během sexu

Vinu na sebe okamžitě vzal právě Bendiksen. Údajně netušil, že krém obsahuje clostebol, který je na seznamu zakázaných látek WADA, a spoléhal se na prohlášení italského lékárníka, podle nějž byl přípravek dopingově nezávadný.

Už toto vysvětlení vzbudilo mimořádnou nedůvěru.

Magnus Ericsson, ředitel švédské antidopingové laboratoře ve Stockholmu, podotkl, že „toto je jeden z nejúčinnějších vzorců používaných k urychlení budování svalů.“

Odmítl akceptovat vyjádření norského lékaře, že si neuvědomil, co ingredience obsahuje: „Je to profík, ne? Stačilo, aby si pečlivě přečetl popis na obalu a leták. Jeho vyjádření rozhodně nebude polehčující okolností.“

Finská expertka: Nemohlo jít jen o krém

Ericsson dodal, že pozitivním nálezem u Johaugové ani není příliš šokován: „Po nedávném odhalení o masovém používání léků proti astma u norskýchlyžařů mě další takový podobný případ už nepřekvapuje.“

Finská lékařka Annikki Vaalastiová, primářka fakultní nemocnice v Tampere, upozornila, že přípravek Trofodermin ani není vhodný na léčení popraskaných rtů.

Podle Vaalastiové zároveň není možné, že by se zakázaná látka dostala do těla pouze použitím masti.

Primářka soudí, že se v těle Johaugové objevilo až příliš velké množství steroidů (byť přesné hodnoty nebyly zveřejněny), než aby to mohlo být jen z namazání si krému na rty.

„Té látky je v něm totiž strašně málo. A proč by nějaký sportovec používal podezřelý krém, který je možné si koupit jen v určitých zemích?“ ptala se pochybovačně.

Norka Therese Johaugová.

Johaugovou kritizovala také finská běžkyně na lyžích Aino-Kaisa Saarinenová (v minulosti rovněž pykající za doping), která se v minulosti o norských lyžařkách opakovaně vyjadřovala ve smyslu, že nemohou být čisté.

Sama nelenila a šla nyní do lékárny pro Trofodermin, aby se ujistila, že na jeho krabičce je varování proti dopingu.

Činovníci Norské lyžařská federace sice ukázali tubu, na které takováznačka není, ale varování se nachází i v příbalovém letáku. Lék stojí 10,50eur.

„Museli byste být slepí, abyste to varování neviděli,“ řekl bývalý norský cyklista Mads Kaggestad.

„Bylo by nerozumné, kdyby dostala zákaz dva roky. Není to černé a bílé, jak si mnozí myslí, že by to mělo v dopingových případech být. Ale já bych se nedivil, kdyby dostala jen výstražný malý trest,“ dodal.

Kallaová: Nevěřím, že je to pravda

Mnozí fanoušci Johaugové jí vyjadřují na sociálních sítích podporu, stejně jako například i norská profesionální golfistka Suzanne Petersenová, která na Twitter lyžařce napsala: „Drž se!“

Také špičková švédská běžkyně na lyžích Charlotte Kallaová tvrdí: „Nevěřím, že je to pravda, Therese je dobrá kamarádka a konkurentka. Je smutné, že skončila v téhle situaci.“

Za doping potrestaná Šarapovová si zahrála na exhibici mimo jiné s Eltonem Johnem

Mnohem víc je však těch naštvaných a odsuzujících. Komentáře jsou neúprosné, a to zejména ve Švédsku a Finsku, kde některé zpravodajské televizní stanice zařadily ve čtvrtek do vysílání i mimořádné relace k tomuto případu mimo programové schéma.

Lasse Anreel, sloupkař švédského deníku Nya Waermlands Tidning, už před dvěma týdny napsal, že v zájmu pročištění celé této lyžařské disciplíny by měli být vyloučeni všichni norští běžci na lyžích na dobu dvou let, a věštil, že jejich dopingových kauz bude přibývat.

Johaugovou nyní nazval „chladnokrevným podvodníkem s úsměvem nevinné blondýny“ a připsal: „Neříkal jsem to? Přitom nejsem jasnovidec.“

Sundby byl jen začátek...

Už v polovině července přišel o vítězství v Tour de Ski a v celkovém hodnocení Světového poháru 2014/2015 Martin Johnsrud Sundby, který byl kvůli použití léku na astma diskvalifikován ze dvou závodů. Jeden z nich byl právě součástí Tour de Ski.

„Nacházím se v situaci, která je pro sportovce noční můrou. Vždycky jsem závodil za rovných podmínek a nedopoval jsem,“ prohlásil poté Sundby.

Pozitivní nález na salbutamol měl po vítězství na 15 km klasicky v Davosu (13. prosince 2014) a po třetím místě ve stíhacím závodu na 25 km volně v Toblachu (8. ledna 2015). FIS ho nejprve nepotrestala, ani případ nezveřejnila, protože měl údajně na užívání léku terapeutickou výjimku.

Takové rozhodnutí ani výše naměřených hodnot se nelíbily Světové antidopingové agentuře WADA - a arbitráž CAS jí dala za pravdu.

Martin Johnsrud Sundby.

Přiklonila se ale ke tvrzení, že nešlo o úmyslný prohřešek. Kromě diskvalifikace, znamenající odebrání dvou prestižních titulů, byl tudíž Sundby potrestán jen dvouměsíčním zákazem startů od 11. července.

Navíc prémie, o které z důvodu diskvalifikace přišel, mu kompenzoval norský svaz.

Komisaři WADA poté zahájili vyšetřování terapeutických výjimek u dalších „astmatiků“ v norské reprezentaci. Ověřovali, zda touto nemocí sportovci skutečně trpí a jak velké dávky léků jsou pro ně potřebné.

Trest musí přijít. Ale jak vysoký?

Další dopingová kaňka na norském lyžování, o kterou se postaral případ Johaugové, každopádně jen umocnila už předtím bobtnající nedůvěru.

Norský expert na klasické lyžování Torgeir Björn pro list Dagbladet konstatoval: „Pověst norského běžeckého lyžování se hroutí. Ještě před rokem jsme byli morálními strážci za naši skvělou antidopingovou práci, teď řešíme za krátkou chvíli dva případy našich nejlepších sportovců.“

Výškařka Čičerovová musí kvůli dopingu vrátit medaili. Dostane ji další Ruska

„Jde o další norský skandál,“ napsal švédský list Aftonbladet. „Trest musí přijít a přijde, takže teď jen čekáme na jeho reálný rozměr, který v podobných případech byl obvykle dva roky diskvalifikace.“

Což by pro 28letou Johaugovou znamenalo, že nebude na mistrovství světa 2017 v Lahti, ani na olympijských hrách 2018 v Koreji!

List Expressen našel 27 pozitivních případů na použítí clostebolu a připomněl, že nejnižším trestem byl po nich tříměsíční distanc.

Ovšem přední dánský antidopingový expert, lékař Rasmus Damsgaard, požadoval v rozhovoru ve švédské televizní stanici SVT pro Johaugovou dokonce čtyřletý zákaz startu..

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...