Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pád z výšin. Berdych po šesti letech vypadl z elitní desítky

Sport

  11:00
PRAHA - Tomáš Berdych vypadl po sérii tří porážek v úvodních kolech turnajů z první světové desítky, kde byl nepřetržitě od července roku 2010. Nejlepší český tenista klesl v pořadí ATP na jedenácté místo.

Tomáš Berdych po nepovedené sezoně klesl na 11. místo žebříčku ATP. foto: ČTK/AP

Karolína Plíšková si po premiérové účasti na Turnaji mistryň pohoršila o jednu příčku na šestou pozici, na pátém místě ji nahradila nečekaná šampionka Dominika Cibulková ze Slovenska.

Berdych se stal členem Top Ten po postupu do finále Wimbledonu a elitní společnost od té doby neopustil šest let a čtyři měsíce.

Na jeho současném poklesu se podepsala měsíční pauza kvůli zánětu slepého střeva a neúčast na US Open, a pak špatné říjnové výsledky.

Jedenatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí sice na začátku měsíce obhájil titul v Šen-čenu, na následujících třech turnajích však prohrál pokaždé svůj úvodní zápas.

Naposledy mu minulý týden ve Vídni uštědřil šokující porážku 107. hráč světa Nikoloz Basilašvili z Gruzie.

Na desátém místě dlouhodobého žebříčku vystřídal Berdycha díky titulu v Basileji Chorvat Marin Čilič, jenž zároveň českého tenistu předstihl v pořadí pro účast na Turnaji mistrů.

Čilič nyní drží devátou pozici, jež při avizované neúčasti Rafaela Nadala představuje poslední postupové místo do Londýna, a Berdych na něj ztrácí 210 bodů.

O osmi postupujících se definitivně rozhodne tento týden na turnaji série Masters v Paříži. O dvě volná místa bojuje ještě sedm hráčů, Berdych potřebuje k šanci na Londýn minimálně semifinálovou účast.

Tomáš Berdych v semifinále Wimbledonu.
Tomáš Berdych se na turnaji v Šen-čenu užil vítěznou obhajobu.

V Paříži se může rozhodovat také o pozici světové jedničky, na niž útočí Andy Murray.

Ve skvělé formě hrající Brit v neděli triumfoval ve Vídni a vystřídá v čele žebříčku Novaka Djokoviče, pokud vyhraje i ve francouzské metropoli a Srb vypadne před branami finále.

Pozici ženské světové jedničky na konci roku má navzdory finálové porážce v Singapuru jistou Němka Angelique Kerberová.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...