Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Padá, najde se v poušti? Nepřijde mi, abych Djokovičovi radil, tvrdí vyhozený Becker

Sport

  16:20
PRAHA - Uprostřed kalifornské pouště hledá Novak Djokovič oázu naděje. Někdejší tenisový vládce není před prestižním turnajem v Indian Wells v ideálním rozpoložení.

Zamyšlený Novak Djokovič. foto: ČTK/AP

Djokovič na poslední tiskové konferenci po čtvrtfinálové porážce s Australanem Kyrgiosem v mexickém Acapulku potřeboval jen pár slov.

„Jak se cítíte?“

„Moc dobře ne.“

„Novaku, občas to vypadalo, že jste na Nicka naštvaný. Víme, že je drzým hráčem...“

„Skvěle podával. Zasloužil si vyhrát. Gratuluju mu.“

Djokovič a čísla

Srbský tenista Novak Djokovič ovládl 30 „tisícovek“, jeho britský konkurent Andy Murray má přitom pouze 14 vítězství v turnajích kategorie Masters 1000. Djokovič v tabulce od roku 1990 drží rekord.

Djokovičovi chybí už jen dvě výhry - třeba zrovna v Indian Wells, aby zaokrouhlil počet vyhraných zápasů na 300, v tabulce vítězství na okruhu ATP (aktuálně jich má 760) by se dostal na 10. místo před Peta Samprase.

Nejdřív reportérovi skočil do řeči a když se ho další novinář zeptal na nepřesvědčivý vstup do sezony 2017, poděkoval, zvedl se a odešel.

Scénka z minulého pátku ukazuje, jak moc se bývalá světová jednička na kurtu trápí.

A jak těžko se s tím srbský tenista vyrovnává.

Djokovič od loňského léta prohrál už poosmé, za celou sezonu 2015 přitom padl jen šestkrát. Na prvního Andyho Murrayho aktuálně ztrácí v žebříčku přes dva tisíce bodů.

Po lednovém titulu v Dauhá upadl zpátky do podzimní deprese. Na Australian Open vyletěl ve 2. kole.

Jako by nyní selhávala duchovní podpora španělského guru Pepeho Imaze. Djokovič jako by ztratil nervy.

„Nemám obavy, že by nevěděl, jak se dostat zpět. Nepřijde mi vhodné, abych mu dával rady,“ tvrdí vyhozený trenér Boris Becker.

Pepe Imaz (vlevo) a Novak Djokovič.

Niki Pilič, 77letý kouč, jenž kdysi v mnichovské akademii Djokoviče vychovával, přidává: „Novak po vítězství na Roland Garros vyšplhal na tenisový Mount Everest. Jeho pevnost se zhroutila, tvrdá práce posledních let si vybrala svou daň.“

Bývalý daviscupový kapitán Bogdan Obradovič se rovnou nabídl, že Djokovičovi pomůže sám. Naznačil, že by nejraději vystřídal Imaze, který podle něj srbskému reprezentantovi škodí. „Na mě byl naštvaný nesčetněkrát, protože jsem mu dokázal vytknout chyby, které dělal. Vždycky jsem pro něj chtěl to nejlepší.“

Djokovič v souladu s Imazovým heslem Amor y Paz (láska a mír) přesto odpovídá klidně. „Respektuji každý názor. Snažím se to brát z té lepší stránky,“ prohlásil v srbské televizní talk show. „Ale zároveň nenahlížím zpětně na nějaké věci, které nedávají moc smysl.“

Devětadvacetiletý Srb místy mluvil spíš jako filozof než sportovec. Zopakoval, že středobodem jeho vesmíru už není tenis. Od narození syna Stefana se všechno točí kolem rodiny. Podle srbských médií navíc očekává další přírůstek.

Býti manželem, otcem i tenistou nejde pokaždé na sto procent.

Teď by však měl fungovat hlavně jako hráč. Ať mají soupeři zase strach.

Vždyť prestižní podnik v Indian Wells, první z devíti turnajů ATP série Masters 1000, býval jeho doménou. Zvítězil tu pětkrát (2008, 2011, 2014 - 2016), čtvrtý triumf v řadě by byl rekordní.

Neporazitelnost tady drží už 17 zápasů, naposledy ho porazil Argetince Juan Martín del Potro v semifinále 2013

„Dokud budu cítit, že na to mám, budu pokračovat,“ ujistil. „Vrátit se na pozici světové jedničky je stále jeden z cílů.“

Djokovič tvrdí, že tenis hraje se stejnou láskou a vášní, jako když chytil poprvé raketu. Aby byla jeho slova uvěřitelná, potřebuje se uklidnit. A vyhrávat.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...