Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Pákistán diskvalifikovali z Davis Cupu. Měl díru v kurtu

Davis Cup

  16:21
Hodně podivné vyvrcholení mělo daviscupové klání mezi Pákistánem a Novým Zélandem. Utkání bylo nejprve kvůli bezpečnostní hrozbě přeloženo na čtyři tisíce kilometrů vzdálené hřiště v Barmě, tam se však odehrála pouze jediná dvouhra. Rozhodčí pak zápas kontumoval, protože se na travnatém kurtu vyhloubila díra.

Ilustrační foto foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Pákistánce takový verdikt popudil a hned podali oficiální stížnost k Mezinárodní tenisové federaci (ITF). Šrílanský sudí prý stranil Novozélanďanům, jelikož sám žije v blízké Austrálii. A když tedy Pákistán vyhrál úvodní dvouhru a pak vedl i ve druhé, nařídil raději zápas v Rangúnu ukončit pro nevyhovující terén.

Bez fanoušků

Tenisté Pákistánu nemohli využít výhodu domácího prostředí kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi. Pro zápas si tak vybrali neutrální půdu v tisíce kilometrů vzdálené Barmě (Myanmaru). Před svými fanoušky hráli naposledy v roce 2005.

Rozhodčí si však stojí za tím, že povrch ohrožoval zdraví tenistů. Do záznamu o utkání podle agentury Reuters napsal, že díra je jeden palec (2,5 cm) hluboká a půl stopy (15 cm) široká, a proto musí zápas kontumovat ve prospěch hostů.

"Ten kurt byl špatný už od prvního dne," ozval se novozélandský kapitán Alistair Hunt. "Míčky se nečekaně odrážely a hráči pořádně nevěděli, kam si mají stoupnout."  

A navíc se u základní čáry otevřela zmiňovaná díra. Víkendové klání semifinále II. skupiny asijsko-oceánské zóny tak skončilo za průběžného vedení 1:0 pro Pákistán a stavu 6:2, 3:6, 3:0 ve druhém duelu. Konečný výsledek však zněl 4:1 pro Nový Zéland.

Podle Hunta nemohl kurt takovou zátěž vydržet. V celém aréalu totiž byla k dispozici pouze dvě travnatá hřiště, na nichž tenisté trénovali celý týden. "Bylo troch troufalé chtít, aby povrch ten zápřah ustál," prohásil nehrající kapitán.

"Z barmského pohledu udělali pořadatelé všechno, co mohli a přijali nás opravdu skvěle... Jenže já si myslím, že doopravdy nepochopili, co se čeká od kurtu pro daviscupové zápasy. A bylo těžké všechno připravit za tak krátkou dobu."

Všechny čtvrtfinále Světové skupiny se rozhodnou až v neděli

Tenisty ve Světové skupiné potíže s povrchem zatím netrápí. Tenisté Srbska s Novakem Djokovičem v sestavě hrají ve Spojených státech nerozhodně 1:1. Stejný stav je i v duelech Kanada - Itálie a Argentina - Francie, z něhož vzejde případný soupeř českého týmu  pro semifinále.

Djokovič splnil v první dvouhře roli favorita a získal pro Srbsko první bod díky vítězství 7:6, 6:2 a 7:5 nad Johnem Isnerem. Na 2:0 mohl zvýšit Viktor Troicki, ale nedotáhl slibně rozehraný duel se Samem Querreym. Nová americká jednička vyhrála svůj první pětisetový duel 7:6, 3:6, 4:6, 6:1 a 6:4.

Dokonce 0:2 na sety prohrával ve Vancouveru Ital Andreas Seppi, ale nakonec porazil domácího Vaska Pospisila 5:7, 4:6, 6:4, 6:3 a 6:3. O vyrovnání se postarala kanadská jednička Milos Raonic, jenž zasypal Fabia Fogniniho 25 esy a vyhrál 6:4, 7:6, 7:5.

První den čtvrtfinále Davis Cupu

USA - Srbsko 1:1 (Boise)
Isner - Djokovič 6:7 (5:7), 2:6, 5:7
Querrey - Troicki 7:6 (7:1), 3:6, 4:6, 6:1, 6:4

Kanada - Itálie 1:1 (Vancouver)
Pospisil - Seppi 7:5, 6:4, 4:6, 3:6, 3:6
Raonic - Fognini 6:4, 7:6 (7:4), 7:5

Argentina - Francie 1:1 (Buenos Aires)
Berlocq - Tsonga 6:4, 2:6, 3:6, 7:5, 2:6
Mónaco - Simon 7:6 (7:2), 6:2, 6:4

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!