130 let

Bronzová Bernová se svým týmem. | foto: Lidovky.cz

Paralympici mají další dvě medaile

Sport
  •   18:19
PRAHA - Brozovou medaili z Pekingu veze koulařaka Berná a pardubický rodák Martin Zvolánek, který vybojoval třetí v hodu diskem.

Třetím hodem 10,78 metru překonal světový rekord. Ten však dlouho nedržel, ve stejném kole ho přehodil Slovinec Joze Flere, jenž skončil druhý. Vítězem se stal Mourad Idoudi z Tuniska.
V druhé sérii hodů se Zvolánek snažil odpovědět, ale už se nezlepšil. "Chtěl jsem riskovat, měl jsem jistotu třetího místa. Ale víc už hodit nešlo. Trochu jsem to pokazil,“ komentoval.

Jakmile hodil světový rekord, byl rázem v permanenci hledáčků kamer na stadionu. "Bylo příjemné vidět na tabuli rekord vedle svého jména. I když to netrvalo dlouho,“ pousmál se: "Škoda, že to nestačilo na vyšší medaili. Bronz pro mě ale znamená opravdu hodně.“


Zvolánka nejvíce překvapili ne soupeři, ale atmosféra v Ptačím hnízdě. "Sportuju už dlouho, ale tohle se mi ještě nestalo. Znervózní to i zkušeného sportovce,“ popisoval neustálé burácení tribun.

V superlativech mluvil o divácích i Radim Běleš. "Jsem z toho úplně nadšený. Nikdy v životě jsem nic takového nezažil. Aby při našem odchodu lidé skandovali ve stoje? Neskutečné,“ pochvaloval si. V závodě skončil pátý. "Jsem hodně spokojený. Chtěl jsem se dostat do osmičky a povedlo se. Větší šance budu mít určitě v hodu kuželkou,“ řekl Běleš.

František Serbus, jenž obsadil sedmé místo, v takové atmosféře také ještě nezávodil. „Bylo to krásné,“ pověděl. Z výsledku příliš nadšený nebyl. „Nic moc. Mohlo to být lepší,“ věděl, že v jeho silách bylo přidat alespoň metr navíc.

Další cenný kov z koule
Koulařka Eva Berná se raduje z bronzové medaile. Získala ho hodem, kterým o dva centimetry zaostala za svým maximem. I když byl v závodě překonán její letošní světový rekord, zářila štěstím. „Jsem moc spokojená. Je to skvělý výsledek,“ radovala se z medaile.

Radost měla také z toho, že se jí poprvé na velkých závodech podařilo překonat dlouhodobou rivalku Beverley Jonesovou z Velké Británie. „Když nastupovala k poslednímu pokusu, tak jsem se moc bála, aby mě nepřehodila. Ale naštěstí se tak nestalo,“ oddychla si.

Po prvních hodech byla až pátá. „Startovní listina mě trochu rozhodila. Chtěla jsem ale dokázat, že umím vrhat na velkých závodech,“ popisovala průběh závodu. Bernou překvapila některá čínská jména, která do té doby neslyšela. „Číňané se na závodech za ty čtyři roky moc neukazovali. Znala jsem jen jednu soupeřku, která ale hází málo. Asi se připravovali jen na tenhle jeden závod a pak už je zase určitě neuvidíme,“ dodala.

Bernou přišel na atletický stadion podpořit početný fanclub z řad kolegů sportovců. „Užívali jsme si to. Po prvním pokusu jsme trochu trnuli, aby neházela málo. Ale když se druhým pokusem dostala na třetí místo, začali jsme křičet,“ řekl Petr Vrátil, který po závodě spolu s dalšími spastiky Evu bouřlivě vítal, což způsobilo rozruch v mix zóně.

Smutnou premiéru na paralympijských hrách absolvovala Nela Zabloudilová. Hodem dlouhým 8,84 metru nezklamala, přesto na ni dolehla atmosféra na stadionu. „Byla velká konkurence. Nesplnila jsem to, co jsem si předsevzala,“ neubránila se slzičkám. Zabloudilová obsadila 13. místo. O příčku lépe skončila třetí česká koulařka v soutěži Vladimíra Bujárková.

Výsledek:
Vrh koulí žen F37/38:
1. Na Mi (CHN) 11,58 m = 1129 b. (WR), 2. Aldona Grigaliunieneová (LTU) 12,58 m = 1102 b. (WR), 3. Eva Berná (CZE) 10,84 m = 1057 b.,... 12. Vladimíra Bujárková (CZE) 8,96 m = 874 b., 13. Nela Zabloudilová (CZE) 8,84 m = 862 b.

Hod diskem muži F32/51:
1. Mourad Idoudi (TUN) 19,72 m = 1132 b., 2. Joze Flere (SLO) 10,99 m = 1119 b., 3. Martin Zvolánek (CZE) 10,78 m = 1098 b.,... 5. Radim Běleš (CZE) 9,92 m = 1010 b.,... 7. František Serbus (CZE) 17,05 m = 979 b.

Autor: Lidovky.cz