Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Paralympijský rekordman Ježek nekončí: chce vydržet až do Ria

Sport

  14:22
PRAHA - Cítil, že stárne, a chtěl po paralympijských hrách ukončit kariéru. Nakonec si to ale cyklista Jiří Ježek rozmyslel. V Londýně totiž muž s podkolenní amputací získal jedinou českou zlatou medaili, k tomu navíc stříbro a rozhodl se, že pokud zdraví dovolí, vydrží až do dalších her v Riu za čtyři roky. To mu bude 41 let a jel by na svou pátou paralympiádu.

Jiří Ježek získal v Londýně zlato v silniční časovce a s jedenácti medailemi je nejúspěšnějším cyklistou v historii paralympijských her foto: ČTK

Už v Sydney 2000 získal dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Do Londýna jel s tím, že bude rád za jakýkoli kov. Nakonec se stal neúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. "Nebudu zastírat, že kdyby to nevyšlo, vážně bych přemýšlel o konci kariéry. Už jsem měl pocit, že stárnu. Ale tohle mě nakoplo po psychické stránce, mám motivaci a fyzicky se cítím dobře. Zkusím vydržet do Ria," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Je nejúspěšnějším paralympijským sportovcem české historie, doma má 11 medailí, z toho šest zlatých. Je vzorem pro mnohé postižené sportovce, dává jim motivaci. "To je důvod, proč chci zůstat. Náš sport má i jiné poslání než získávat medaile. Když vyhrávám a jsem v pozornosti, můžu pomoci motivovat ostatní. Je to lepší než zpětně vyprávět, kde jsem všude byl a co jsem viděl," uvedl.

ČTĚTE TAKÉ

Zanedlouho mu bude 38 let, toho se ale nebojí. "Za čtyři roky mi ještě nebude tak strašně moc. Začínal jsem se sportem později, budu ve věku, kdy se dá paralympiáda klidně ještě vyhrát," věřil. "Když to budu cítit, že můžu bojovat o medaili, tak tam rád pojedu," uvedl. Plánovat ale nyní bude rok od roku. "A pokud uvidím, že nemám šanci bojovat o medaili, tak aktivní sport opustím. Nebudu chtít jezdit kolem 15. místa," řekl.

Londýn řadí nejvýš

Může porovnávat, ale paralympiádu v Londýně považuje za nejsrdečnější hry s nejbáječnější atmosférou i úrovní. "To rozhodně. Už v minulosti jsem si říkal, že diváci jsou skvělí, ale v Londýně to bylo všechno úplně někde jinde," řekl.

Je ochoten i po skončení aktivní kariéry pomáhat paralympijskému sportu. ždyť i díky jeho snaze byl zažehnán problém uvnitř českého hnutí, kvůli němuž málem česká výprava ani do Londýna neodjela. "To mě stálo zbytečně moc energie, ale snažím se pomáhat. Pokud moje zkušenosti bude někdo považovat za přínosné, budu se tomu věnovat klidně i dál. Příkladem je pro mě český olympijský tým. Tak by to mělo fungovat i u nás," dodal.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...