Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pardubice hladce vyhrály, Třinec zažil drama

Sport

  20:30
Znojmo/Třinec - Ani sázka na důkladnou obranu nepomohla hokejistům Znojma k prvnímu úspěchu ve čtvrtfinálové sérii s Pardubicemi. Ty vyhrály třetí zápas 3:0 a v sobotu mohou na soupeřově ledě vybojovat postup. V duelu Liberce s Třincem byli úspěšnější Severočeši.

Hráči Pardubic Petr Čáslava (vlevo) a Aleš Píša (vpravo) gratulují k prvnímu gólu Petru Sýkorovi foto: ČTK

Stejně jako v předchozích duelech se Východočeši prosadili svými hlavními zbraněmi, mezi něž patří zejména proměňování přesilových her, z nichž dali všechny góly. Pardubice podruhé za sebou a už ve třetím utkání v sezoně se Znojmem neinkasovaly.

Oba týmy nastoupily ve zcela stejném složení než v minulém zápase. Defenziva Znojma, kterou požadoval po svých svěřencích před zápasem trenér Miloslav Hořava, se rychle rozpadla. Už ve 4. minutě byl vyloučen domácí bek Chvátal a za pouhých 32 sekund lovil brankář Trvaj poprvé kotouč ze své sítě. Obránce Píša našel Petra Sýkoru, který přesnou střelou otevřel skóre. Tlak Pardubic se po vedoucí brance stupňoval, v další přesilovce při Svobodově vyloučení se Znojmo ubránilo jen díky Trvajovi. Domácím hokejistům se naopak při početní výhodě vůbec nedařilo. Vázla kombinace a tlak, který by vedl k ohrožení brankáře Lašáka, se nedostavoval.

Snaha Orlů o zvrat v úvodu druhé třetiny neměla opět dlouhého trvání, po 71 sekundách byl vyloučen za držení hokejky Říha. Domácího kouče Hořavu výrok vytočil natolik, že se rozkřičel na rozhodčího Husičku. V oslabení se domácí nevyvarovali chyby, nabídli soupeři protiútok do otevřené obrany a po Píšově přihrávce Blažek střelou po ledě přidal druhou branku.

I když se Znojmo snažilo o zvrat, v koncovce si počínalo bezradně. Na obou stranách ale narůstala tvrdost v osobních soubojích. Po půlhodině hry se Píša neovládl, trefil soupeře do hlavy a vysloužil si desetiminutový trest. Podobně dopadl o osm minut později obránce Snopek, jenž podrazil pronikajícího Růžičku. Kromě dvouminutového trestu si za nesportovní chování odseděl ještě dalších deset minut.

I když Pardubicím v tuto chvíli vypadli ze hry dva obránci, Znojmo oslabení protivníka vůbec nevyužilo a při přesilovkách se často nedostalo do soupeřova obranného pásma. Navzdory snaze se domácí nedostali do tlaku ani v poslední třetině. Hosté s přehledem kontrolovali hru a při vyloučení Švrčka potvrdili, že v přesilovkách jsou bezkonkurenční. Obránce Čech chtěl při úniku nejprve přihrávat, neviděl ale žádného spoluhráče, a tak akci zakončil střelou k bližší tyči, která Trvajovi proklouzla do sítě.

Po získání tříbrankového náskoku hokejisté Pardubic už jen kontrolovali hru a pozornou obranou nepouštěli soupeře do střeleckých pozic. Hosté mohli svůj náskok ještě zvýšit, sedm minut před koncem při přesilovce ale trefil Mrázek jen tyč. Nervozita vyvrcholila v závěru pěstními souboji. Domácí Švrček a Svoboda a pardubický Mrázek obdrželi tresty na pět minut a do konce utkání.

Liberec zápas otočil v závěru 
Dvěma góly v třetí části dosáhli hokejisté Liberce na vítězství v třetím čtvrtfinálovém utkání play off v Třinci. Oceláři měli čtyřicet minut k druhé výhře v sérii blíže, ale v závěru neudrželi náskok 2:1. Soupeř po jejich chybě v obraně díky Hruškovi vyrovnal a čtyři minuty před koncem zajistil hostům vítězství v přesilovce Klimenta. 

Už ve čtvrté minutě do vyložené šance pronikl Pavelek, ale po samostatném nájezdu na Hniličku technickým pokusem mezi betony nevyzrál. To bylo na dlouho všechno. Oceláři vzápětí dostali výhodnou přesilovku o dva muže, ovšem sehráli ji bídně a za celých 106 sekund pořádně nezaměstnali gólmana.

Druhý pokus už dopadl lépe. Na rozhraní první a druhé části šel Liberec na 53 sekund opět do tří a jedinou sekundu před uplynutím dvojnásobné přesily dorazil Výtiskovu střelu za Hniličku pohotový Korhoň. Taktické manévry pak ustoupily do pozadí. Najednou vytasili drápy i Bíli Tygři, kteří Werk Aréně ukázali, že umí také útočit. Jenže Čechmánek znovu uzamkl prostor mezi třemi tyčemi. Zlikvidoval Plodkův výpad a především sólo Klimenty, který v polovině druhé části neuspěl ani s opakovanou střelou. Čechmánek pak špičkou betonu vykopl i Procházkův švih, ale v 34. minutě za něj v brankovišti musel zaskočit Štefanka, který v dvojnásobném oslabení těsně před čárou vyrazil nohou dorážku Podkonického.

Aktivnější výkon Liberec přinesl efekt až v 38. minutě, kdy před Čechmánkem pozměnil Šachl směr Pabiškovy rány. Jak pracně Severočeši ztrátu vygumovali, tak rychle jejich dřina přišla vniveč. Třinec převážil skóre na svou stranu opět v přesilovce, když Pácal s Říhou mistrně ošálili bránící čtyřlístek včetně gólmana Hniličky a domácí útočník z úhlu zavěsil.

Mohlo se zdát, že Oceláři v třetím dějství zamknou veškeré průnikové cesty do vlastního pásma, ale už po třech minutách trestuhodně nechali před brankou úplně bez povšimnutí Hrušku, který Čechmánka zkušeně oklamal bekhendovou kličkou. Defenzivní hrubka srazila Juříkův celek do útlumu a vypadalo to, že oba týmy směřují k prodloužení. To však ještě nebyl konec třineckého zmaru. Při Tomasově vyloučení Frolo za brankou přišel o helmu a přesně v okamžiku, kdy podle pravidel opouštěl hrací plochu, liberecký kvintet vyšachoval třinecké trio a Klimenta dokončil obrat.

Omráčený Třinec už nenašel sílu na vyrovnání. V posledních dvou minutách střídavě zkoušel power play, ale v jediné příležitosti Skořepa při pokusu o blafák zakopl a neusměrnil puk vedle Hniličkova betonu.

Výsledky:
Znojemští Orli - Moeller Pardubice 0:3
(0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. P. Sýkora (Píša), 23. Blažek (Píša), 47. M. Čech (Čaloun). Rozhodčí: Polák, Husička - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 15:12, navíc Švrček a Svoboda 5 min. a do konce utkání - Píša, Snopek oba 10 min., Blažek 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:3. Diváci: 4395. Stav série: 0:3.

Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 22. Korhoň (Výtisk), 39. L. Říha (Pácal) - 38. Šachl (Pabiška), 43. O. Hruška (S. Procházka), 56. Klimenta (Víšek). Rozhodčí: Minář, Smeták - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 4892. Stav série: 1:2.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!