Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pardubice zvládly i druhý domácí zápas

Sport

  20:26
PARDUBICE - Hokejisté Pardubic i podruhé využili výhody domácího prostředí. České Budějovice porazili 4:2 a před odvetami na jihočeském ledě mají náskok 2:0 na zápasy.

Českobudějovický Toman brání dotírajícího útočníka Pardubic. foto: Alexandra MlejnkováČTK

Vítěznou branku vstřelil v 46. minutě Jan Kolář. Třetí duel se hraje v neděli od 17:00 na jihu Čech.

Hosté začali aktivně a snažili se dostat domácí pod tlak. Do první dobré střelecké příležitosti se ale dostal pardubický Andrašovský, který tvrdou ranou zamířil vysoko. Na druhé straně otestoval Lašáka Hudec. Po Koukalově faulu na Mertla hráli hosté přesilovku, ale v jediné šanci neuspěl bekhendem obránce Toman. Při plném počtu hráčů na ledě domácí zadák Čáslava těsně minul a proti Čalounovi zasáhl Turek.

Při pardubické početní výhodě nebezpečně vypálil Píša a Rolinkova lehká teč se mezi tyče nevešla. V 14. minutě předvedl pohlednou kombinaci Mountfield, ale Hašek z mezikruží
vystřelil jen do dobře postaveného Lašáka. Pardubický kanonýr Sýkora vzápětí nevyzrál na oporu Jihočechů mezi tyčemi a Turek kryl i Hlinkovu střelu. Přečíslení hostů dvou na jednoho skončilo nepřesnou Brabencovou přihrávkou na Hudce a v dorážce se o minutu později neprosadil ani Hřebejk.

V závěru úvodního dějství se v přesilovce dostal do šance ještě Toman, ale byl tísněn a nezakončil přesně.

Na začátku druhé části zblokoval Píša Brabencův pokus a za půl minuty se dostal po kombinaci se Sailerem sám před Lašáka Kutlák, ale nezpracoval ideálně puk. Jihočeši se pak bez potíží ubránili při Kotrlově vyloučení a následovalo několik nepřesných rozhodnutí sudích Rejthara s Turčanem.

Nepotrestali sporné zákroky Koláře a Čalouna a poslali na trestnou lavici opět Kotrlu po přifilmovaném pádu Snopka. V početní výhodě se vyznamenal Turek proti Koukalovi.
Potom měl při Píšově trestu opět možnost Toman, ale minul.

Při českobudějovické přesilovce neposoudili po Sýkorově průniku sudí zásah pardubického střelce hokejkou do obličeje beka Gřegořka za nedovolený, za podobnou situaci pak putoval pykat Hübl. Následně fauloval Mucha a Moeller hrál 73 sekund v pěti proti třem a po Hudcově nedovoleném zákroku se tato výhoda protáhla ještě o dalších 36 vteřin, ale Jihočeši se ubránili.

Hra se přitvrdila a po Tomanově zákroku ramenem na Kolářovu hlavu se domácí útočník těžko zvedal z ledu. V 38. minutě se pardubičtí fanoušci ve vyprodané ČEZ Aréně radovali z vedení Východočechů. Sýkora pronikl po levém křídle, přistrčil puk před branku Hlinkovi a kapitán Moelleru otevřel skóre.

S koncem druhé dvacetiminutovky byl vyloučen za podražení Lašáka Hudec a po 61 vteřinách domácí využili už čtvrtou přesilovku v sérii. Pucher z úhlu o Turkovu hokejku zakončil tak, že puk poskakoval okolo brankové čáry. Kutlák s gólmanem sice puk odpálili, ale podle rozhodnutí videorozhodčího to už nestihli včas. Za 100 sekund zakončil průnik úspěšně
mezi Lašákovy betony Hřebejk, ale v 46. minutě opět získali domácí dvoubrankový náskok. Toman s Brabencem zaváhali v rozehrávce za vlastní brankou a Turkem vyraženou Ondřejovu střelu doklepl Kolář.

Jihočeši protestovali proti neodpískanému zakázanému uvolnění. Vrátit hosty do hry mohl Šimánek, ale po Mertlově přihrávce z brankoviště minul odkrytou branku. V 51. minutě pomohla Turkovi horní tyč po Sýkorově střele, bravurní zákrok předvedl českobudějovický gólman proti Hlinkovi.

Svůj zmar v přesilovkách pak dokumentovali hosté, kteří nevyužili 85 sekund výhody pěti proti třem. Lašák se vyznamenal proti Kotrlovi. Naději dal hostům na chvilku při power play 124 vteřin před koncem Vak, ale vzápětí do prázdné branky pojistil výhru Sýkora, který si upevnil pozici nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího střelce play off.

Moeller Pardubice - Mountfield České Budějovice 4:2 (0:0, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 38. M. Hlinka (P. Sýkora), 42. Pucher (Snopek), 46. Kolář (Ondřej), 59. P. Sýkora (Rolinek) - 43. Hřebejk (M. Hudec), 58. Vak (Vydarený). Rozhodčí: Rejthar, Turčan - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 7:7, navíc Kotrla (Budějovice) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 9150 (vyprodáno). Stav série: 2:0.
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Čaloun, Pucher, Pivko - Kolář, Koukal, Ondřej - Andrašovský, Blažek, Cetkovský. Trenéři: M. Říha a Rohlík.
České Budějovice: Turek - Toman, Gřegořek, Mucha, Kutlák, Posmyk, Vydarený - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Mertl, Šimánek, Sailer - Hřebejk, Vak, Kotrla - L. Květoň, Stantien, Hašek. Trenéři: Jandač a Kupka.
Autoři: ,