130 let

Global Champions Prague PlayOffs (Spencer Smith z týmu New York Empire s koněm Theodorem Manciaisem) | foto: ČTK

Reportáž

Parkurový svátek v Praze. Na podpis Kellnerové neváhali lidé čekat ve frontě táhnoucí se desítky metrů

Sport
  •   5:00
PRAHA - Přibližně patnáctka koní kluše a cválá po písčitém opracovišti. Na cvičném kolbišti si zkoušejí jednoduché i náročnější skoky. Jezdci v jejich sedle sem tam prohodí pár slov a popřejí si štěstí, převážně se ale pevně soustředí. Za malou chvíli je čeká přesun a bezmála dvě ostré minuty před několika tisíci diváků, během nichž není prostor na chyby.

V pražské O2 areně včera druhým dnem pokračoval nablýskaný podnik Global Champions Prague Playoffs 2019, jímž vrcholí letošní parkurová sezona. A stejně jako při loňském, premiérovém ročníku přilákal milovníky tohoto koňského sportu nejen z Česka. Útrobami multifunkční haly se hojně nesla angličtina, slovenština, nizozemština či francouzština. Narazit bylo možné na návštěvníky všech věkových kategorií.

Koně za miliardy spořádají přes šest tun mrkve. Do Prahy se vrací světová parkurová špička

„Milujeme jezdectví a Prague Playoffs vnímáme jako akci roku, proto jsme si ji nemohli nechat ujít“ řekl pro Lidovky.cz postarší pár z Nizozemska. „Je to nádherná podívaná, jsou tu krásní koně, vše je hezky připraveno,“ doplnila jej skupinka žen ze západočeské Aše.

Jezdectví se „koňarky“, jak se samy titulovaly, věnují dle svých slov více než čtvrt století. Do metropole přijely společně se svými mladými svěřenkyněmi a událost si nemohly vynachválit. „Jezdíme pravidelně na závody do Německa, ale s tímto se nedají vůbec srovnat,“ neskrývaly nadšení.

Kellnerová aspoň na autogramiádě

Vedle parkurových soutěží mohli diváci zhlédnout pestrý doprovodný program, namátkou koňskou drezuru, závody čtyřspřeží nebo poníkové dostihy. Připravena byla též nákupní vesnička. Prodejci v ní nabízeli koňské příslušenství od jezdeckých sedel přes helmy, oblečení až po výživu, ale i obrazy s těmito zvířaty.

Global Champions Prague PlayOffs (Anna Kellnerová při autogramiádě)

Velký zájem vzbudila autogramiáda domácího týmu Prague Lions. Na podpisy nejvýraznější ženské tváře tuzemského parkuru Anny Kellnerové a jejích parťáků neváhali lidé čekat ve frontě táhnoucí se desítky metrů. Kromě dcery nejbohatšího Čecha byli v kurzu také maskoti parkurového svátku.

Hlavním lákadlem pátečního programu bylo večerní semifinále závodu družstev. Bojů o šest finálových vstupenek se účastnili i domácí Prague Lions, nicméně bez české účasti. Stálá členka „lvů“ Anna Kellnerová v něm chyběla kvůli nedoléčené zlomenině nohy a musela pouze sledovat, jak se její družstvo neúspěšně snažilo o postup mezi nejlepší.

Češi zazářili v doprovodných soutěžích

Obecenstvo však o výkony českých jezdců a jezdkyň nebylo ochuzeno. V dopoledních doprovodných soutěžích se jich představilo několik včetně Sáry Vingrálkové a Ondřeje Zváry, kteří v závodech nižších kategorií obsadili první, respektive druhé místo.

Parkurová jezdkyně Anna Kellnerová.
Parkurová jezdkyně Anna Kellnerová.

V Praze se na koni představily i držitelky známých jmen jako Georgina Bloombergová, dcera někdejšího starosty New Yorku Michaela Bloomberga, a Jessica Springsteenová, jejímž otcem je rockový zpěvák Bruce Springsteen. Nechyběla ani patrně nejlepší parkurová dvojice současnosti: Brit Ben Maher s valachem Explosion W.

Dnes je na programu soutěž jednotlivců, v níž se střetne šestnáct letošních vítězů závodů prestižní série Longines Global Champions Tour. Finále týmů se uskuteční v neděli odpoledne. Na oba dny jsou stále k dispozici vstupenky, jejichž cena začíná na 490 korunách.

Autor: Robert Sattler