Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vondroušová se utká o medaile, čtvrtfinálová soupeřka po prvním setu vzdala. Dál jdou i deblistky

Česká tenistka Markéta Vondroušová si zahraje o medaile. foto: Reuters

Tenistka Markéta Vondroušová bude hrát na olympiádě v Tokiu o medaile ve dvouhře. Ve čtvrtfinále jí po prvním setu vzdala Španělka Paula Badosaová. Dál postupuje i deblový pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které si poradily s Australankami Ashleigh Barthyovou a Storm Sandersovou.
  7:12aktualizováno  9:13

Vondroušová postoupila poté, co ve čtvrtfinále vyhrála nad Paulou Badosaovou první set 6:3, načež vyčerpaná Španělka zápas vzdala. První nasazený pár Krejčíková, Siniaková otočil utkání s Australankami a světovou jedničku ve dvouhře Ashleigh Bartyovou se Storm Sandersovou porazil 3:6, 6:4 a 10:7 v super tie-breaku.

Dvaadvacetiletá Vondroušová, která vyřadila ve třetím kole druhou nasazenou domácí hvězdu Naomi Ósakaovou, se v boji o finále utká pravděpodobně ve čtvrtek s turnajovou čtyřkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny. Krejčíkovou se Siniakovou čeká ruská dvojice Jelena Vesninová, Veronika Kuděrmětovová, s nimiž prohrály ze čtyř nevyužitých mečbolů letos ve čtvrtfinále Wimbledonu.

„Je to super, moc mi to nedochází. Chci každý zápas bojovat o medaili, a ať už to dopadne jakkoliv, tak pro mě je to super úspěch,“ radovala se Vondroušová, 42. hráčka světa

V případě zisku medaile by Vondroušová navázala na Petru Kvitovou, která před pěti lety v Riu de Janeiro získala ve dvouhře bronz. Krejčíková a Siniaková zase na Lucii Šafářovou a Barboru Strýcovou, které v Brazílii skončily rovněž třetí.

Čtvrtfinálový program se hrál v Tokiu po předešlém zataženém dni s dopoledním deštěm znovu v horku a dusnu, slunce naplno svítilo. „V tom vedru je fakt těžké cokoliv vymyslet. Už jenom běhat je strašné, natož vymýšlet něco ve hře,“ řekla Vondroušová.

V souboji s Badosaovou jako první po dvojchybě přišla o servis a prohrávala 1:3, ale pak získala osm výměn za sebou a srovnala. „Od stavu 1:3 jsem hrála, co jsem potřebovala. Trošku jsem věděla, že když ji budu nahánět, ona nebude moct. Pak jsem si všimla, že ji bolí nohy. Ukazovala to i trenérovi. A tak jsem si říkala, že musím hrát každý míč,“ uvedla levoruká tenistka.

Sebevědomě pokračovala i v dalším průběhu, předváděla skvělou obranu a přidala i agresivní hru. Za stavu 4:3 odvrátila dva brejkboly a v dalším gamu set uzavřela prohozem. Badosaová si řekla o ošetření, nechala si změřit tlak a se slzami v očích odstoupila.

„Šla jsem se chystat na servis a viděla jsem, že sedí v předklonu mezi doktory a je úplně rudá. Asi jí bylo fakt šíleně. Řekla jsem jí, že to chápu, já byla taky hotová. Jen to nedávám tolik znát,“ řekla Vondroušová a dodala: „Je mi samozřejmě líto, že to skrečovala, takhle nechce nikdo vyhrát. Na druhou stranu je to pro mě dobré, že si odpočinu.“

Deblistky porazily Australanky

Krejčíková a Siniaková přišly o první set poté, co druhá jmenovaná neudržela servis ve čtvrté hře. „Australanky nastoupily famózně, zezačátku nás úplně přejely,“ řekla Krejčíková. Češky se dlouho nemohly prosadit při podání Australanek a povedlo se jim to v nejlepší možný moment. První brejkbol utkání vybojovaly za stavu 5:4 ve druhém setu při podání Bartyové a po prohozu Krejčíkové sadu uzavřely. „Brejkly jsme nejtěžší hráčku, kterou jsme mohly brejknout. To nám hodně pomohlo a je to hodně srazilo,“ řekla Krejčíková.

V super tie-breaku si Češky vypracovaly náskok 8:4. Soupeřky snížily na 7:8, ale o dva míče později po nepřesném úderu Sandersové se už Krejčíková a Siniaková radostně objaly. „Mám obrovskou radost,“ řekla Krejčíková.

Radost českého dua byla větší i díky náročnému programu a podmínkám v Tokiu. „Před zápasem je těžký se rozpohybovat. To teplo, program..., je to hrozně vyčerpávající. Jsem ráda, že i když se nám nepovedl první set, tak jsme hrály, bojovaly a dotáhly to,“ řekla Krejčíková.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...